PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Rugsėjo 3 d. 19:50

Maisto saugumą tikrina nuolat

Klaipėda

Redakcijos archyvo nuotr.

Reporteris IngaŠaltinis: Etaplius.lt


97439

Maisto saugą kontroliuojantys Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai šiemet turėjo šiek tiek mažiau darbo nei pernai, tačiau daugiau pranešimų apie galimus pažeidimus buvo pagrįsti.

Garsiai nuskambėjo restorano Nidoje atvejis, kai galimai apsinuodijo 6 žmonės. Restorano veikla laikinai sustabdyta, kol bus pašalinti visi nustatyti pažeidimai.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža teigė, kad kol kas šiemet buvo tik vienas pranešimas apie grupinį ūmios žarnyno infekcijos atvejį.

Iš viso dėl viešojo maitinimo įmonėse teikiamų paslaugų per aštuonis šių metų mėnesius buvo gauti ir ištirti 58 skundai, iš jų 16 - pagrįsti. 2018 metais tuo pačiu laikotarpiu buvo gauti 68 skundai, pagrįsti buvo 16.

„Pagrįstų nusiskundimų priežastys: 8 - dėl kokybės, 7 - dėl higienos pažeidimų, 1 - dėl laikymo sąlygų„, - vardijo A. Bauža.

Tikrina nuolat

Tarnyba per šiuos metus jau atliko 232 patikrinimus Klaipėdos miesto kavinėse, restoranuose, baruose, kebabinėse.

„Iš šių patikrinimų 142, t. y. 61 proc., buvo nustatyti pažeidimai. Produktų, patiekalų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę ar nežinomi, buvo rasta devyniolikoje Klaipėdos miesto viešojo maitinimo įmonių. Uždrausta realizuoti 193 kilogramus produktų ir patiekalų bei 10,6 litro alkoholinių gėrimų. 2019 metų sausio-rugpjūčio mėnesiais dėl šiurkščių pažeidimų buvo sustabdyta trijų viešojo maitinimo įmonių veikla, 17 maisto tvarkymo įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos, 3 atvejais apsiribota įspėjimais“, - pasakojo A. Bauža.

Klaipėdos rajono kavinėse, restoranuose ir baruose šiemet atlikti 45 patikrinimai. Beveik pusės jų metu buvo nustatyti pažeidimai: buvo rasta produktų, patiekalų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę ar nežinomi, uždrausta realizuoti 65 kg produktų ir patiekalų. Per 8 šių metų mėnesius Klaipėdos rajone buvo sustabdyta vienos viešojo maitinimo įmonės veikla, 4 maisto tvarkymo įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos.

Neringos savivaldybės kavinėse, restoranuose, baruose atlikti 44 patikrinimai. 23 patikrinimų metu buvo nustatyti pažeidimai. Vienoje įmonėje uždrausta realizuoti 39 kg produktų ir patiekalų. Buvo sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla, 2 maisto tvarkymo įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos.

Dalis rugpjūčio pabaigoje atliktų patikrinimų dar neužbaigta - laukiama tyrimų rezultatų ir tada bus taikomos sankcijos.

Nustačius, kad viešojo maitinimo veikla vykdoma neturint Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, šiemet jau surašyti trys sprendimai dėl veiklos uždraudimo.

Planinių patikrinimų dažnumas priklauso nuo maisto tvarkymo subjekto rizikos. Padidintos rizikos objektai tikrinami vieną kartą per metus, vidutinės rizikos - kartą per 2 metus, mažos rizikos - kartą per 3 metus, labai mažos rizikos - kartą per 6 metus.

Šventėse valgyti saugu

Incidentų dėl maisto saugos Klaipėdos miesto šventėse, kuriose buvo gaminamas ir parduodamas maistas, šiemet nebuvo.

„Švenčių organizatoriai dar prieš šventę raštu turi informuoti teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie organizuojamą šventę, joje norinčias prekiauti įmones ar asmenis, jų turimus leidimus maistui tvarkyti, šventėse numatomų parduoti maisto produktų asortimentą. Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įvertina šventės organizatorių pateiktus prekiautojų duomenis, galimą riziką ir, reikalui esant, atlieka patikrinimus“, - aiškino A. Bauža.

Jo duomenimis, Jūros šventėje šiemet maistu ir maisto produktais prekiavo 284 įmonės. Šventės metu tarnybos inspektoriai patikrino daugiau nei 260 prekybos vietų. Buvo rasta nedidelių trūkumų, tačiau jie buvo pašalinti ir incidentų dėl ūmių infekcinių žarnyno susirgimų atvejų neužfiksuota.

Problemų, pasak A. Baužos, nebuvo ir Karklėje vykusiame festivalyje.

Griežtai draudžiama „Vakarų eksprese“ paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo.