REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2017 m. Lapkričio 22 d. 14:48

Maisto produktų inspektorės pažeidimų mokyklų valgyklose nerado

Marijampolė

Loreta AkelienėŠaltinis: Etaplius.lt


20881

Kai su Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (MVMVT) atstovėmis lankėmės Rygiškių Jono gimnazijos valgykloje, tądien buvo laukiama svečių iš Suomijos. Visą grupę mokinių buvo pasiruošta pamaitinti kartu su visais kitais.


Foto galerija:

m9b1513.jpg
m9b1519.jpg
m9b1524.jpg
m9b1529.jpg
m9b1550.jpg
m9b1552.jpg
m9b1553.jpg
m9b1554.jpg
m9b1555.jpg

Tikrintojos Kristina Kučinskaitė ir Vilija Uždavinienė, vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės, jokių pažeidimų nerado. Dar pasidžiaugė, kad mokykla įsigijusi naujų indų, lentynų, palyginti nesena maisto gaminimo įranga, yra pramoninė indų plovimo mašina ir pan. Mokinių ir mokytojų čia maitinasi daug, nes ir pati gimnazija didžiulė. Nemokamai pamaitinama 30 vaikų iš socialiai remtinų šeimų, už savo lėšas kasdien pavalgo apie 300 gimnazistų. Maisto produktų inspektores maloniai stebino gausus asortimentas: salotų – net 9 rūšių, karštų patiekalų – 4, vienas iš jų tausojantis sveikatą – troškinta kiauliena su kopūstais. Jos sakė, kad niekur kitur tiek nėra. Kaip privaloma, salėje buvo ir vandens atsigerti.

Su atitinkamomis tarnybomis suderintas valgiaraštis, kaip priklauso, skelbiamas savaitei į priekį, jį galima rasti ne tik ant sienos valgykloje, bet ir gimnazijos interneto puslapyje.

Tikrintojos gyrė valgyklos vedėją Iloną Bagdonienę, kuri šias pareigas eina tik treti metai. Sakė, kad jai pradėjus vadovauti, pagerėjo asortimentas, maisto kokybė, geresni valgančiųjų atsiliepimai. Prieš tai ji čia pat dirbo virėja-konditere.

Tai buvo vienas iš planinių patikrinimų, tokius MVMVT inspektorės atlieka visus metus, ir ne vien mokyklų valgyklose. Marijampolės savivaldybės ugdymo įstaigose šiuo metu veikia 23 maisto tvarkymo skyriai: 13-oje gaminamas maistas iš žaliavinių produktų, 2-uose – iš sušaldytų pusgaminių, į šešias mokyklas šiltas maistas atvežamas iš gaminančios įmonės.

Vis dar keturiose mokyklose tebeveikia bufetai arba bariukai, kur prekiaujama vadinamuoju šlamštmaisčiu: ledais, bandelėmis, saldžiais gėrimais ir pan. Specialistės sako, kad tai nėra draudžiami vaikams maisto produktai, bet tikrai nebūtini. Daugelyje šių skanumynų yra transriebalų rūgščių, kurios, jau įrodyta, sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, skatina nutukimą, susirgimus antrojo tipo diabetu. Pagal sveikatai palankios mitybos filosofiją tokio maisto geriau vengti, o valgyti vertingą, sveiką, šviežiai pagamintą. Dar vienas šlamštmaisčio šaltinis – maisto prekybos automatai. Tokie vis dar tebestovi trijose savivaldybės mokyklose – Rygiškių Jono ir Sūduvos gimnazijose, Mokolų progimnazijoje.

Didelių maisto gamybos pažeidimų, draudžiamų maisto produktų ar jų priedų nė vienoje tikrintoje savivaldybės mokykloje specialistės šiemet nerado. Per 2017 metus gautas vos vienas skundas, kuris nepasitvirtino. Taigi netaikytos ir jokios tarnybos poveikio priemonės dėl nusižengimų. Vis dėlto jau ne pirmus metus akis bado kai kurių mokyklų valgyklose tebestovinti beviltiškai moraliai pasenusi įranga, remonto reikalaujančios patalpos, seni ventiliacijos įrenginiai, pasenę, nusidėvėję indai, įrankiai ir pan. Inspektorės sakė apie šias problemas kalbančios jau seniai, bet padėtis nesikeičia „Šaltinio“ pagrindinėje mokykloje, Petro Armino ir Jono Totoraičio progimnazijose. Greičiau ją pakeisti būtų galima tik sulaukus savivaldybės finansinės paramos.

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos visos ugdymo įstaigos privalės keisti valgiaraščius, nes įsigalios sumažintos kalorijų normos. Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, šiuo metu rengiama ir tobulinama nauja vaikų maitinimo organizavimo tvarka. Daugybė nesveiktų produktų iš mokyklų ir darželių jau pašalinti ankstesniais metais, dabar dar bus įvedami nauji apribojimai, pavyzdžiui, druskos ir cukraus kiekiui maiste. Gali būti, kad šis atnaujintas vaikų maitinimo tvarkos aprašas bus patvirtintas dar šiais metais.

Tiesa, mitybos problemos kartais slypi visai ne ugdymo įstaigose, nes vaikų valgymo įpročiai formuojasi šeimoje ir pavyzdys imamas iš artimųjų. Bet faktas, kad leidus vaikui rinktis iš šlamtmaisčio ir sveikų patiekalų, jo pasirinkimas neretai krypsta į netinkamą pusę. Taigi kuo mažiau vaikui prieš akis bus pagundų, tuo geriau.

Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos



REDAKCIJA REKOMENDUOJA