REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2022 m. Rugpjūčio 10 d. 17:44

Maisto produktai, kuriuos patartina valgyti, jei sergate COVID-19

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Viktorija KundrotaitėŠaltinis: Healthline.com


242700

Yra ryšys tarp jūsų mitybos, imuninės sveikatos, infekcijos rizikos ir gebėjimo atsigauti po ligos. Prasta mityba yra susijusi su organizme besivystančiu uždegimu ir oksidaciniu stresu, kuris kenkia imuninei sistemai, o sergant koronaviruso infekcija šie abu faktoriai padidėja. COVID-19 neigiamai veikia mitybos būklę, nes mažina apetitą, o tai gali prisidėti prie taip reikalingų maistinių medžiagų trūkumo, kurių poreikis sergant dar padidėja. Tinkama mityba gali padėti palaikyti jūsų imunitetą susirgus, ypač jei vartojate maistą, turintį antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

1.Vitaminas D

Vitaminas D yra dažniausiai mitybos ekspertų aptariamas mikroelementas COVID-19 gydymui.
Remiantis tyrimais, šis riebaluose tirpus vitaminas turi priešuždegiminį poveikį, nes slopina pernelyg didelį imuninės sistemos aktyvumą. Organizme vitaminas D veikia angiotenziną konvertuojantį fermentą 2 (ACE2), baltymų receptorių, esantį plaučiuose ir riebaliniame audinyje.
Tačiau vitaminas D sąveikauja su ACE2 receptoriais, todėl gali užkirsti kelią viruso plitimui ir sumažinti su COVID-19 susijusias komplikacijas. Vitaminas D taip pat gali atlikti apsauginę funkciją ir palaikyti pažeistų audinių, ypač plaučių, gijimą.

Saulės šviesoje žmogaus organizmas vidutiniškai pasigamina 80 % vitamino D, o likusius 20 % gauna su maistu. Todėl jei retai būnate saulės šviesoje, kasdien vartoti vitaminą D papildomai gali būti gera idėja, tačiau prieš tai būtina pasitarti su gydytoju.

Didesnis maisto, kuriame gausu vitamino D, suvartojimas, kol sergate koronaviruso infekcija, yra puikus būdas sumažinti vitamino D trūkumo riziką.

Maistas, gausus vitamino D

Rekomenduojama paros norma (RPN) šimte gramų:

Silkė: 27%,
Kiaušinio trynys: 27%,
Sardinės: 24%,
Tunas: 34%,
Lašiša: 66 %,
Apelsinų sultys: 25%.

2. Karotinoidai ir vitaminas A

Karotinoidai yra pigmentą gaminantys antioksidantai. Gamtoje jų yra kai kuriuose spalvinguose dumbliuose, bakterijose, grybuose, augaluose, vaisiuose ir daržovėse, kai kuriuos iš jų galite įtraukti į savo mitybą.
Iš 700 gamtoje nustatytų karotinoidų žmogaus organizme rasta tik apie 30. Vienas iš jų yra vitaminas A ir jo pirmtakas beta karotinas.
Vitaminas A yra riebaluose tirpus antioksidantas karotinoidas. Jis turi priešuždegiminių savybių, o tyrimai parodė, kad jis gali būti naudingas gydant pneumoniją ir kvėpavimo takų infekcijas.
COVID-19 atveju tyrimai rodo, kad vitaminas A mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, stiprina imunitetą ir gali sumažinti ligos sunkumą.

Maistas, gausus vitamino A

Tamsiai žalios lapinės daržovės ir organų mėsa, ypač kepenys, yra turtingi vitamino A šaltiniai.

Rekomenduojama paros norma (RPN) šimte gramų:
Jautienos kepenys: 552%,
Vištienos kepenys: 327%,
Karališkoji skumbrė: 24 %,
Ožkos sūris: 54%,
Virtos saldžiosios bulvės: 87%,
Lapiniai kopūstai: 28%,
Žalios morkos: 93 %,
Žali špinatai: 31 %.

3. Cinkas
Cinko trūkumas siejamas su padidėjusia infekcijų rizika ir prastesniais COVID-19 sergančiųjų rezultatais.
Cinkas laikomas vienu iš svarbiausių mineralų. Tyrimai parodė, kad jo antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės gali sumažinti širdies ligų riziką, palaikyti akių sveikatą ir yra būtinas imuniteto palaikymui.
Sergant COVID-19, cinkas gali sumažinti riziką užsikrėsti bakterine infekcija ir tuo pačiu metu sumažinti ACE2 receptorių, kurie yra naujojo koronaviruso taikiniai, aktyvumą.

Maistas, kuriame gausu cinko:

Malta jautiena: 41%,
Juodasis šokoladas (70–85% kakavos): 30%,
Austrės: 73%,
Anakardžių riešutai: 53%,
Kanapių sėklos: 90%,
Moliūgų sėklos: 71%,
Lęšiai, daiginti, žali: 14 %.

Pexels.com nuotr.

4. Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys yra kategorija riebalų rūgščių, kurios turi priešuždegiminų savybių ir didžiulės naudos sveikatai, įskaitant smegenų veiklą, širdies ligas ir reumatoidinį artritą.
Šie omega-3 riebalai, ypač eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR), gali pagerinti COVID-19 sergančių žmonių atsistatymą po ligos.
Taip pat omega-3 riebalų rūgštys padeda gerinti nuotaiką, mažinti nerimą ir depresiją.

Kur gausu omega-3?
Reikėtų atsirinkti kokybiškus omega-3 papildus su polifenolių turinčiu alyvuogių aliejumi, kuris apsaugo omega-3 nuo oksidacijos ir neleidžia produktui prarasti gerųjų savybių.

Chia sėklos: 6 gramai 100 gramų,
Sojų pupelės: 1,4 gramo 100 gramų,
Sardinės: 498 mg 100 gramų,
Menkių kepenų aliejus: 935 mg viename šaukšte,
Karališkoji skumbrė: 159 mg 100 gramų,
Linų sėmenys: 23 gramai 100 gramų,
Graikiniai riešutai: 9 gramai 100 gramų,
Lašiša: 113 mg 100 gramų.

Kaip tikriausiai pastebėjote, daugelia maisto produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų, taip pat yra vitamino D šaltiniai.

5. Vitaminas C
Vitaminas C yra antioksidacinis vitaminas, kuris palaiko visų amžiaus grupių žmonių imuninę sveikatą. Tyrimai su gyvūnais ir žmonėmis parodė, kad vitaminas C gali sumažinti oksidacinį stresą, pagerinti endotelio funkciją, apsaugančią nuo širdies ligų, ir padėti greičiau pasveikti nuo peršalimo.
Naujausi tyrimai rodo, kad vitamino C vartojimas žmonėms, sergantiems COVID-19, gali padėti greičiau pasveikti ir sumažinti ligos sunkumą.
Vitaminas C gali turėti įtakos pneumonijos ir bakterinių infekcijų, tokių kaip sepsis, prevencijai ir valdymui.

Maistas, kuriame gausu vitamino C

Rekomenduojama paros norma (RPN) šimte gramų:

Gvajava: 1 867 %,
Kivis: 103 %,
Žiediniai kopūstai: 54 %,
Konservuoti pomidorai: 14%,
Bulvės su luobele: 13%,
Saldieji pipirai, raudoni: 142%,
Papaja: 68%.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA