Maisto papildai, padedantys atsigauti sergant cukriniu diabetu

Maisto papildai, padedantys atsigauti sergant cukriniu diabetu
Lietuva
Pexels.com nuotr.
Etaplius.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.LT

Tiek sergant 1 tipo, tiek 2 tipo cukriniu diabetu, gliukozės koncentracija kraujyje pasidaro nenormali (disglikemija). 1 tipo diabetas yra autoimuninė liga, kai imuninė sistema pradeda atakuoti kasos beta ląsteles ir atsiranda hormono insulino trūkumas. 2 tipo diabetas yra lėtinė liga, kai organizmas neišskiria pakankamai insulino arba atmeta insulino poveikį ir dėl to į ląsteles patenka mažiau cukraus.

Kad natūraliai susitvarkytų gliukozės koncentracija kraujyje, būtina sveikai maitintis ir reguliariai sportuoti. Taip pat palaikyti sveiką gliukozės kiekį padeda kai kurios itin svarbios maistinės medžiagos.

MAGNIS

Trylikos apžvalginių tyrimų metaanalizės, publikuotos žurnale Diabetes Care, duomenimis, vartojant daugiau magnio mažėja rizika susirgti 2 tipo diabetu.

Buvo atliktas 97 asmenų tyrimas, kuriems nustatytas labai mažas magnio kiekis, ir kurie neserga cukriniu diabetu. Eksperimentinė grupė tris mėnesius vartojo po 50 ml magnio chlorido per dieną, ir jiems visiems pagerėjo kasos beta ląstelių funkcija, dėl to sumažėjo gliukozės koncentracija ir insulino kiekis.

Kito tyrimo, publikuoto žurnale Diabetes, Obesity and Metabolism, duomenimis, šešis mėnesius vartojus 365 mg per dieną magnio papildų, 47 proc. asmenų, kurių visų organizme magnio kiekis buvo normalus, sumažėjo atsparumas insulinui.

Taigi mažas magnio kiekis siejasi su atsparumu insulinui, sutrikusiu gliukozės toleravimu ir sumažėjusiu insulino kiekiu. 

VITAMINAS D

Vis gausėja įrodymų, kad vitamino D stoka gali prisidėti prie abiejų tipo diabeto grėsmės. Įrodyta, kad trūkstant šio vitamino, suprastėja insulino gamyba ir padaugėja gliukozės koncentracija kraujyje.

Atlikę vitamino D įtakos gliukozės koncentracijai metaanalizę ir apžvalgą, mokslininkai priėjo išvadą, kad kai organizme mažai vitamino D, prasčiau kontroliuojama gliukozės koncentracija, taigi trukdoma veikti insulinui. 

Apžvalginiu tyrimu Nurses Health Study, kuriame dalyvavo beveik 84 tūkst. moterų, nustatyta, kad toms, kurių kraujyje buvo mažai vitamino D, padidėjo 2 tipo diabeto rizika. Kasdien vartojant 800 TV vitamino D kartu su 1000 mg kalcio, 33 proc. sumažėjo diabeto grėsmė.

Kai kurie vitaminai ir mikroelementai sinergiški, t. y. sustiprina vienas kito poveikį. Tokie yra vitaminas D ir magnis, juos geriausia vartoti kartu, nes magnis padeda pakeisti vitaminą D į aktyvios formos kalcitriolį.

ŽALIOJI ARBATA (EGKG)

Yra įrodyta žaliosios arbatos ir EGKG svarba pacientams, sergantiems 2 tipo diabetu, atsparumu insulinui ir kurių organizme prasta gliukozės apykaita.

Mokslininkai apžvelgė septyniolika tyrimų, kuriuose dalyvavo 1133 dalyviai, ir įvertino žaliosios arbatos poveikį gliukozės kiekio kontrolei.

Buvo nustatyta, kad žaliosios arbatos ekstraktai reikšmingai sumažino gliukozės, hemoglobino A1c ir insulino kiekį nevalgius.

KITOS NAUDINGOS MAISTINĖS MEDŽIAGOS

Yra įrodyta, kad ne tik magnis, vitaminas D, žalioji arbata, bet ir kitos maistinės medžiagos kontroliuoja gliukozės koncentraciją kraujyje.

Mikroelementas chromas mažina atsparumą insulinui ir gliukozės metabolizmą. Daug chromo yra brokoliniuose kopūstuose, šviežiuose žirneliuose, pomidoruose, romaninėse salotose, bertoletijose ir jūrų gėrybėse.

Alfa lipo rūgštis yra stiprus antioksidantas, kuris, įrodyta, gerina jautrumą insulinui ir švelnina diabetinės polineuropatijos simptomus. Biotinas (vitaminas B) reikalingas gliukozei gaminti. Maisto produktai, kuriuose daug biotino: migdolai, batatai, kiaušiniai, svogūnai, pomidorai, morkos, graikiniai riešutai ir lašiša.

 

Kaip ir visoms biocheminėms organizmo reakcijoms, vitaminai, mineralai ir kitos medžiagos reikalingos geresniam gliukozės metabolizmui ir insulino signalams. Kurio nors iš šių mikroelementų trūkumas gali sutrikdyti gliukozės koncentraciją kraujyje ir sukelti atsparumą insulinui.