Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo bandomojo projekto Šiaulių mieste rezultatai

Konteineriai SRATC nuotr
Šiauliai
Rasa Gelžinytė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  ŠRATC informacija

2 201 gyventojas – tiek šiauliečių dalyvauja VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos sėkmingai įgyvendinamame bandomajame maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projekte „#AšPats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau.“ Teisingai atskirtos ir išrūšiuotos maisto atliekos ne tik prisideda prie aplinkos tausojimo, tačiau kartu ir padeda užtikrinti sklandesnes likusių atliekų perdirbimo galimybes.

Kaip rūšiuojama?

Daugiabučių namų gyventojams, dalyvaujantiems projekte, buvo išdalinti specialūs maisto rūšiavimo kibirėliai ir informacija, kokios atliekos yra priskiriamos maisto ir virtuvės atliekoms. Kibirėliuose sukauptą turinį gyventojai išmeta į šalia kitų komunalinių atliekų surinkimo konteinerių įrengtus maisto ir virtuvės atliekų 240 l konteinerius, kurie tuštinami du kartus per savaitę – pirmadienį ir ketvirtadienį.

Kokios atliekos rūšiuojamos?

Į maisto atliekoms skirtus konteinerius gyventojai rūšiuoja vaisius, daržoves, termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsą, žuvį, virtas bulves, košes, sriubų tirščius, kotletus), kaulus, kiaušinių lukštus, arbatžoles, arbatos pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius, kartoną, maistui gaminti skirtus produktus.

Rugsėjo mėn. rezultatai

Remiantis surinktais duomenimis, 2023 m. rugsėjo mėn. iš viso surinkta 2607,4 kg maisto ir virtuvės atliekų. Šiame sraute nėra vertinamos jau atskirtos ne maisto atliekos, kurios sudarė 104,2 kg. Skaičiuojama, kad vienas gyventojas per mėnesį vidutiniškai išmetė 2,6 kg/mėn. maisto ir virtuvės atliekų. 

Atskiras surinkimas

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios ES direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas. Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyne jau pradėta maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo pastato statyba. Čia atvežtos maisto ir virtuvės atliekos bus sutvarkomos, apdorojamos ir gaunamas galutinis produktas – pulpa, kuri turės energetinę vertę. Tikimasi, kad Šiaulių regiono gyventojai noriai prisidės prie tvaresnės, švaresnės ir saugesnės ateities kūrimo, naudosis sukurta galimybe rūšiuoti atliekas.