PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 20 d. 15:54

Maisto ir veterinarijos rizikos instituto eksvadovas nuteistas dėl 300 tūkst. eurų kyšių

Lietuva

G. Pridotkas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

STT informacijaŠaltinis: STT


305835

Vilniaus apygardos teismas šiandien priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Europos prokuratūros teismui perduotoje baudžiamojoje byloje, kurioje buvęs Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (toliau – Institutas) direktorius Gediminas Pridotkas kaltinamas dėl kyšininkavimo, pinigų plovimo, neteisėto praturtėjimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo. Teismas jam skyrė realią 2 metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat 18 tūkst. eurų baudą ir 5-ius metus uždraudė eiti bet kokias su viešąja tarnybine veikla susijusias pareigas.

Buvęs Instituto direktorius dėl visų prokurorų pareikštų kaltinimų pripažintas kaltu dėl to, kad panaudodamas jo paties ir sutuoktinės, įsteigtą juridinį asmenį, taip pat kitas 15 susijusių įmonių, iš fizinių asmenų priėmė kyšius už palankumą ateityje Instituto vykdomuose viešuosiuose pirkimuose, legalizavo nusikalstamu būdu įgytas lėšas, neteisėtai praturtėjo, suklastojo dokumentus ir juos panaudojimo, apgaulingai organizavo ir tvarkė finansinę apskaitą.

Ištyręs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos pareigūnų atlikto itin sudėtingo ikiteisminio tyrimo metu surinktus ir prokurorų teismui pateiktus duomenis, teismas konstatavo, kad visiškai yra įrodyta, jog iš kyšininkavimo, neteisėto praturtėjimo ir nusikalstamu būdu legalizuoto turto iš viso buvo gautas turtas už 296 871 eurą, kuris po teismo nuosprendžio įsiteisėjimo bus konfiskuotinas ir atiteks valstybei.

„Dirbdami komandoje su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais identifikavome ir išaiškinome teisinės simuliacijos būdu užmaskuotas latentines korupcinio bei finansinio pobūdžio nusikalstamas veikas. Išskirtinį rezultatą lėmė profesionalus, daug kruopštumo, atidumo ir įžvalgumo pareikalavęs ir itin sutelktai vykęs prokurorų, patyrusių STT tyrėjų ir analitikų darbas“, – baudžiamosios bylos baigtį komentuoja Europos deleguotasis prokuroras Vytautas Kukaitis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 m. pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybai gavus informacijos apie Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžetų lėšomis vykdomuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių įtariamas neteisėtas finansines ir asmenines sąsajas su projektus vykdančiais, administruojančiais asmenimis.

Europos deleguotųjų prokurorų biuro Lietuvoje prokurorai kartu su STT tyrėjais ir antikorupcinės žvalgybos analitikais, šioje byloje atliko daugiau nei kelių šimtų ūkinių-finansinių operacijų, susirašinėjimų, kontaktų, judėjimo ir kitų duomenų analizę, surinko pakankamai pagrįstų faktinių duomenų, kurie leido teismui pripažinti įrodyta sudėtingą nusikalstamų veiksmų schemą: projektų vykdytojai ir kiti suinteresuoti asmenys, veikdami per tarpinių įmonių grandinę bei jų vadovus, imituodavo įvairių paslaugų pirkimų – pardavimų sandorius, atlikdavo fiktyvias finansines transakcijas, tikslu jose paslėpti išankstinius nusikalstamus susitarimus, t. y. kyšių perdavimą, pinigų plovimą ir neteisėtą praturtėjimą.

Su šia baudžiamąja byla susijusiame ikiteisminiame tyrime baudžiamojon atsakomybėn buvo iš viso patraukti 23 asmenys. 3-jų asmenų, padariusių korupcinio ir finansinio pobūdžio veikas, atžvilgiu procesai anksčiau užbaigti teismo baudžiamaisiais įsakymais. Bendra jiems skirtų baudų suma – daugiau nei 77 tūkst. eurų, 60 tūkst. eurų buvo konfiskuoti. 12 asmenų buvo pripažinti padarę tarpines nusikalstamas veikas ir teismo buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės LR BK 40 str. numatytais pagrindais pagal laidavimą.

Apkaltinamasis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka. Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol jų kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldi ir atskaitinga įstaiga, atliekanti jam pavestas rizikos vertinimo funkcijas bei laboratorinius tyrimus maisto ir pašarų saugos, kokybės bei veterinarijos srityse.

Europos prokuratūra yra nepriklausoma Europos Sąjungos institucija. Ji atsakinga už ES finansiniams interesams kenkiančių nusikaltimų tyrimą, baudžiamąjį persekiojimą ir bylų perdavimą teismui. Lietuvoje Europos deleguotųjų prokurorų biure dirba 4 Europos deleguotieji prokurorai, kurie turi nacionalinio prokuroro statusą ir veikia Europos prokuratūros vardu.