PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 20:30

Maisto bankas ir Mantinga sutelkė jėgas vardan bendro tikslo

Marijampolė

Gretos Paulevičiūtės nuotr.

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


318281

Apie maisto švaistymo problemą visas pasaulis kalba ne vienerius metus. Siekdami į tai atkreipti dėmesį, organizacija Maisto bankas ir įmonė Mantinga organizavo akciją "Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė". Marijampolės profesinio rengimo mokymo kieme susirinkęs gausus būrys savanorių lupo ir pjaustė obuolius, o mokyklos mokiniai virtuvėje ruošė obuolienę, kuri bus perduota stokojantiems.

Šiandien “Maisto bankas“ su partneriu bandrove „Mantinga“ sutelkė jėgas vardan bendro tikslo. Siekdami atkreipti dėmesį į maisto švaistymo problemą jie surengė akciją „Išsaugoti skoniai:duona ir obuolienė“

Vidurdienį savanoriai rinkosi Patašinės kaime esančiame sode, rinko obuolius, o vėliau persikėlė į Marijampolės profesinio rengimo centro kiemą, kuriame komanda visą toną obuolių lupo ir pjaustė, o mokiniai virtuvėje ruošė obuolienę.

„Suradome sodą, nuostabius partnerius „Mantingą“, su kuriais mes bendradarbiaujame daugelyje projektų – na ir nutarėm pažiūrėti ką gi reiškia išgelbėti tuos obuolius. Praleidome daugiau nei valandą sode ir štai jau tona obuolių ant stalų. Ir jau greitai tai taps uogiene“, – pasakoja „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius

„Padėti Maisto bankui ir padėti žmonėms idėja kilo prieš trylika metų. Mes atiduodavome jiems nestandartinę duoną ir šiemet, tryliktais metais, kilo idėja, kad kažko reikia ir prie duonos“, – sako UAB „Mantinga“ įkūrėjas Klemencas Agentas.

Rugsėjo 27 ąją dieną, minint kovos su maisto švaistymu dieną, pasivaišinti šia obuoliene bus kviečiami visi Marijampolės miesto gyventojai, akcija vyks Jono Basanavičiaus aikštėje.

„Ši obuolienė, kai tik bus išvirta bus išdalinta stokojantiems, visų pirma Marijampolėje, o šiaip nukeliaus į 42 skirtingas savivaldybes, kur mes turime atiduotuves, gal ne kiekviena iš jų gaus, bet pagal poreikį“, – sako Maisto banko vadovas.

Apie maisto švaistymo problemą girdime jau ne vienerius metus. Šiandieniniame pasaulyje tai itin aktuali ir skaudi tema.

„Žemės ūkio ministerijos aliktais duomenimis 1100 tonų obuolių kasmet yra išmetama. Maisto bankas kovoja su maisto išmetimu, mes bandome išgelbėti maistą ir atiduoti jį stokojantiems“, – apie problemą kalba Maisto banko vadovas.

„Artėja nešvaistymo diena – rugsėjo 29 oji, todėl mes prieš tą dieną padarėme tokią akciją kartu, tai pirmoji akcija, bet tikiuosi ne paskutinė. Tikrai mes tų akcijų darysime daugiau“, – sako UAB „Mantinga“ įkūrėjas Klemencas Agentas

Gyventojų prašoma elgtis atsakingai ir išsaugoti nesunaudojamą maistą, perteklinį derlių, perduoti jį Maisto bankui, kur produktai bus prikelti naujam gyvenimui ir pasieks tuos, kuriems jų labiausiai reikia.

„Jug kiekvienas turi savo sodą, jeigu jame yra obuolių, kriaušių, bet ko, ko nesuvalgom, kad žmonės surinktų juos ir jeigu patys negeba apdoroti – atneštų į maisto banką. Tokiu būdu paskatintume, kad maistas nebūtų išmetamas, o būtų atiduodamas stokojantiems“, – sako Maisto banko vadovas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje per metus prarandama beveik 4 šimtai tūkstančių tonų maisto. Kai tuo tarpu kas penktas gyventojas patiria skurdo riziką, o kas septintas pripažįsta, kad neišgali pilnavertiškai prasimaitinti.