PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Atliekų tvarkymas2024 m. Rugpjūčio 30 d. 10:46

Maisto atliekas Šiauliuose rūšiuos ir sodų gyventojai

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras


316178

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, atsižvelgdamas į vis didesnį gyventojų įsitraukimą ir augantį surenkamų maisto atliekų kiekį, plečia šių atliekų surinkimo infrastruktūrą. Jau rugsėjo mėnesį nauji maisto atliekų konteineriai bus įrengiami ir sodų bendrijose.

Kokie pokyčiai laukia sodų gyventojų?

Priklausomai nuo sodų bendrijos dydžio ir turimų bendro naudojimo mišriųjų komunalinių atliekų konteinerių skaičiaus, bus išstatyti 2–3 vnt. maisto atliekų surinkimo konteineriai (0,66 m3).

Kaip bus organizuojamas atliekų surinkimas?

Maisto atliekos bus vežamos 2 kartus per savaitę. Tolimesnis atliekų surinkimo dažnis bus peržiūrimas įvertinus susidarančių maisto atliekų kiekį.

Kodėl svarbu rūšiuoti maisto atliekas?

Atskirdami maisto atliekas sumažiname mišriųjų komunalinių atliekų kiekį, dėl to atitinkamai mažėja ir sąvartyne šalinamų atliekų kiekiai. Iš tinkamai išrūšiuotų maisto atliekų šiandien galima pagaminti ne tik kompostą, tačiau ir pulpą, medžiagą energijai išgauti.

Kaip rūšiuoti maisto atliekas?

Tam, kad maisto atliekos būtų tinkamai perdirbtos, svarbu dar pirminio rūšiavimo metu jas atskirti nuo kitų atliekų. Į maisto atliekų konteinerius galima mesti visas maisto atliekas ir virtuvės atliekas, turėjusias sąlytį su jomis, išskyrus stiklines ir metalines pakuotes.

Į maisto atliekų konteinerius galima mesti:

· Vaisius, daržoves ir jų likučius;

· Duonos ir kitų kepinių atliekas, jų likučius;

· Termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius (mėsa, žuvis, kotletai, virtos bulvės, sriubos tirščiai, pieno produktai ir t. t.);

· Kaulus;

· Kiaušinių lukštus;

· Arbatžoles, arbatos pakelius;

· Kavos tirščius ir jų filtrus;

· Riebalais ar kitais maisto produktais suteptas servetėles, popierinius rankšluosčius, kartoną;

· Maistui gaminti skirtus produktus;

· Aliejų plastikiniuose buteliuose.

Į maisto atliekų konteinerius negalima mesti:

· Maisto atliekų su metalinėmis ir stiklinėmis pakuotėmis;

· Kitų maisto atliekoms nepriskiriamų atliekų. Plačiau apie atskirą maisto atliekų surinkimą gyventojai kviečiami skaityti www.sratc.lt/mva.

Reklama