Maistingosios paprikos: du įdarytų daržovių receptai

Maistingosios paprikos: du įdarytų daržovių receptai
Lietuva
Azerbaijan_stockers nuotr.
Pranešimas spaudai Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Savaitraštis „Etaplius“

Paprika – išskirtinio skonio daržovė, ypač pamėgta Vengrijoje bei Pietų Amerikoje, ypač Meksikoje. Paprikas labai mėgsta ir lietuviai, mat šios daržovės ne tik patiekalams suteikia įmantraus skonio, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai.

Paprikos yra puikus vitamino A, C ir kalio šaltinis, jose yra daugybė skaidulų, folio rūgšties, netgi geležies. Paprikos pasižymi ir organizmui taip reikalingų skysčių gausa. Mat šioje daržovėje randama net 92 proc. vandens. Paprikose taip pat yra ir antioksidantų, kurie gali sumažinti akių ligų riziką. Dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų. Viename pjaustytos paprikos puodelyje galima rasti vos 46 kalorijas.

Tradicinėje kinų medicinoje paprikos buvo naudojamos, gydant kai kurias sveikatos problemas. Kinai manė, kad paprikų vartojimas gali padėti pagerinti prastą kraujotaką, virškinimo sutrikimus, apetito praradimą.

Jautiena įdarytos paprikos

Jums reikės:

  • 0,5 puodelio ryžių
  • Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 3 skiltelių susmulkinto česnako
  • 500 g maltos jautienos
  • Kelių kubeliais supjaustytų pomidorų
  • 1,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 6 pašalintomis viršūnėlėmis ir šerdimis paprikų
  • 1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio
  • Šviežių susmulkintų petražolių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet nedideliame inde išvirkite ryžius. Didelę keptuvę įkaitinkite iki vidutinės liepsnos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Į keptuvę įberkite svogūną ir pakepkite, kol gražiai pageltonuos. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir česnaką. Maišydami viską kelias minutes patroškinkite.

Į keptuvę sudėkite jautieną. Ją patroškinkite apie 6 minutes. Tuomet į tą pačią keptuvę įmaišykite virtus ryžius ir supjaustytus pomidorus. Viską pagardinkite džiovintu raudonėliu, druska ir pipirais ir patroškinkite dar apie 5 minutes.

Gautą įdarą dėkite į paprikų vidų. Ant viršaus apibarstykite sūriu, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į kepimo indą ir apdenkite folija. Viską kiškite į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol paprikos suminkštės. Prieš patiekdami papuoškite petražolėmis.

Keptos paprikos su itališku įdaru

Jums reikės:

  • 4 didelių raudonųjų paprikų
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 500 g maltos vištienos arba kalakutienos
  • 1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • ¼ šaukštelio aitriųjų pipirų dribsnių
  • 1 skardinės pomidorų savose sultyse
  • 1,5 puodelio virtų rudųjų ryžių arba kinvos kruopų
  • 1 puodelio susmulkintos mocarelos
  • 0,5 puodelio susmulkinto parmezano
  • 2 šaukštų susmulkintų šviežių bazilikų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo indą švelniai ištepkite aliejumi. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę. Pašalinkite sėklas ir dėkite į kepimo indą perpjauta puse į viršų.
Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite mėsą, įberkite česnako miltelius, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Viską maišydami, kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską vėl patroškinkite.

Galiausiai keptuvę nuimkite nuo ugnies. Į ją sudekite ryžius arba kruopas, mocarelą bei pusę parmezano. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į paprikų vidų. Įdarytas paprikas pabarstykite likusiu parmezanu.

Į kepimo indą įpilkite šiek tiek vandens, kad paprikos nepriliptų. Ir orkaitėje kepkite maždaug 30–35 minutes, kol paprikos suminkštės ir sūris ištirps. Paruoštą patiekalą papuoškite šviežiu baziliku.