PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Birželio 18 d. 13:43

Maišiagala minėjo tradicinę miestelio šventę

Vilnius

Etaplius.LTŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


305315

Sekmadienį, birželio 16 d., vietos bendruomenė ir svečiai susirinko Maišiagalos Lecho Kačinskio aikštėje švęsti tradicija tapusią Maišiagalos miestelio šventę.

Sobieska, o taip pat iš Maišiagalos kilusi ir čia gyvenanti Seimo narė Rita Tamašunienė. Mero Roberto Duchnevičiaus sveikinimo žodžius perdavė mero padėjėja Ewelina Mokrzecka. Gražia bendruomene ir tradicijų puoselėjimu džiaugėsi ir Maišiagalos seniūnijos l. e. p. seniūnas Andrzej Adomaitis. Visus susirinkusius gražią ir saulėtą dieną sveikino ir palaimino Maišiagalos Švč. M. Marijos ėmimo į dangų parapijos klebonas kun. Edvard Dukel.

Renginio organizatoriai subūrė nuostabių kolektyvų rinktinę, kuri džiugino renginio dalyvius šokiais ir dainomis. Šventėje pasirodė Vilniaus r. Maišiagalos kun. Juzefo Obrembskio gimnazijos chorai, Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazijos kolektyvai, Maišiagalos vaikų lopšelio-darželio auklėtiniai, liaudies šokių kolektyvas „Przyjaźń“, vokaliniai ansambliai „Mejszagolanki“ ir „Czerwone maki“, „Kapela Dworska“, „Kapela Kawalerów Podwileńskich“, Maišiagalos studijos „Baletas jums“ mokinės, grupės „Green&Gold“ ir „Bez Słów“, solistės Silvija Kasparaitė ir Goda Chlevinskaitė.

Maišiagalos vardas pirmą kartą paminėtas 1254 m. Prūsijos analuose. 1365 m. ir 1390 m. minima Maišiagalos pilis, ginanti šiaurines Vilniaus prieigas. 1387-aisiais, Lietuvos krikšto metais, čia įkurta viena pirmųjų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Maišiagalos bažnyčia su parapija.

Daug amžių skaičiuojanti vietovė matė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, o vėliau ir Lietuvai, svarbius mūšius, įvairius istorinius įvykius, netoli miestelio buvusiame miške, kaip byloja istorija – pagal pagoniškus papročius garbingai sudegintas kunigaikščio Algirdo kūnas. Šiandien miestelis džiaugiasi ramia ir jaukia kasdienybe, gražia ir įkvepiančia gamta, aktyviais meno kolektyvais bei nenuilstama kultūrine veikla.