REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Gegužės 28 d. 11:05

Magistraliniame kelyje bus tvarkomas sugedęs apšvietimas

Radviliškis

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


302602

Bus tvarkomas nuolat išsijungiantis apšvietimas pro Radviliškio miestą einančiame magistraliniame kelyje Panevėžys-Šiauliai. Tam praėjusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje vienbalsiai pritarė visi politikai.

Gatvė užtemsta po kiekvienos liūties

Radviliškio miestą į dvi dalis dalijanti magistralinio kelio Panevėžys-Šiauliai atkarpa nuo 54,937 km iki 59,543 km jau daugelį metų gadina nervus ir vairuotojams, ir pėstiesiems, ir rajono valdžiai.

Prieš keliolika metų rekonstruojant šį kelią apšvietimo sistema buvo įrengta netinkamai, todėl praėjus kuriam laikui į po žeme nutiestus kabelius pradėjo smelktis drėgmė ir dažnai įvyksta trumpas jungimasis, dėl kurio išsijungia gatvės apšvietimas. Gatvė užtemsta po kiekvienos stipresnės liūties ar įsivyravus drėgnesniems orams.

Nors 2021 metais šis gatvės apšvietimas buvo perduotas valstybės nuosavybėn, tačiau rajono valdžiai galvos skausmo dėl nuolat išsijungiančio apšvietimo nesumažėjo, nes užgesus šviesoms radviliškiečiai ir toliau kreipdavosi į vietinę valdžia ir reikalaudavo sutvarkyti apšvietimą, nes tamsoje nesaugu visiems eismo dalyviams.

Drėgmė pažeidė požeminius kabelius

Radviliškio rajono savivaldybės atstovai daugybę kartų dėl šios problemos kreipėsi į tuometinę Lietuvos automobilių kelių direkciją, tačiau ji šalinti gedimų neskubėdavo, todėl valstybei priklausantį apšvietimą ne kartą teko remontuoti patiems Radviliškio miesto seniūnijos specialistams. Tačiau po jų remonto šviesa įsižiebdavo tik trumpam, nes įsismelkus drėgmei ir vėl dingdavo elektra.

2022 metų pavasarį Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai pritarė bendradarbiavimui su Lietuvos automobilių kelių direkcija, kuri atnaujino ir pakeitė šios gatvės atkarpos šviestuvus. Savivaldybė tuomet buvo įsipareigojusi padengti pusę išlaidų, todėl 2023 metais už šviestuvų pakeitimą sumokėjo daugiau kaip 61 tūkstantį eurų.

Tačiau ir pakeitus šviestuvus problema neišsisprendė, nes drėgmė buvo pažeidusi požeminius elektros energijos tiekimo kabelius, todėl dalis gatvės ir vėl skendėjo tamsoje.

Pasiūlė problemą spręsti bendromis jėgomis

Sulaukusi nuolatinių rajono Savivaldybės raginimų sutvarkyti apšvietimą šių metų balandžio 26 dieną akcinė bendrovė „Via Lietuva“ (buvusi Lietuvos automobilių kelių direkcija) kreipėsi į Radviliškio rajono savivaldybės administraciją ir pasiūlė problemą spręsti bendromis jėgomis – požeminių tinklų remonto išlaidas pasidalinti perpus, priešingu atveju šie darbai būtų nukelti neapibrėžtam laikui.

Gegužės 23 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje apsvarstę akcinės bendrovės „Via Lietuva“ pasiūlymą politikai vienbalsiai pritarė tam, kad rajono Savivaldybė pasirašytų bendradarbiavimo sutartį su „Via Lietuva“ ir padengtų pusę projektavimo darbų bei remonto išlaidų.

Sutvarkius apšvietimą „Via Lietuva“ įsipareigojo savo lėšomis vykdyti šio turto tinkamą priežiūrą.

„Dėl šios gatvės apšvietimo jau daugybę kartų susirašinėjome ir kalbėjome su valstybinės reikšmės kelius prižiūrinčiais kelininkais, todėl noriu padėkoti visiems Tarybos nariams, kad vienbalsiai palaikė šį sprendimą, nes žmonių saugumas yra svarbiausia. Tikiuosi, kad sulaukę Savivaldybės sutikimo pasidalinti išlaidomis kelininkai kuo greičiau pradės projektavimo darbus, o metų pabaigoje prasidės remontai“, - po Tarybos posėdžio kalbėjo rajono meras Kazimieras Račkauskis.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA