PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugsėjo 28 d. 23:11

Maggie Smith: žvilgsnis į legendinės aktorės karjerą

Pasaulis

Maggie Smith. Youtube stop kadras.

Modesta ZonytėŠaltinis: Etaplius.lt


321059

Aktorės Maggie Smith gerbėjus pasiekė skaudi žinia: 89-erių garsi britų kino ir teatro aktorė mirė rugsėjo 27-ąją Londono ligoninėje. Geriausiai žinoma dėl vaidmenų kino juostose: „Ponios Džein Brodi premjera“, „Haris Poteris“ ir seriale bei to paties pavadinimo filme „Dauntono abatija“.

Per daugiau nei septynis dešimtmečius trukusią karjerą Maggie Smith pelnė daugybę apdovanojimų, įskaitant dvi „Oskarų“ statulėles: 1970 m. kaip geriausia aktorė už vaidmenį filme „Ponios Džein Brodi premjera“ (angl. The Prime of Miss Jean Brodie) ir 1979 m. kaip geriausia antraplanio vaidmens aktorė romantinėje komedijoje „Kalifornijos viešbutis“ (angl. California Suite).

M. Smith (tikrasis vardas Margaret Natalie Smith) gimė 1934 m. gruodžio 28 d. Ilforde. Būdama 4-erių su šeima persikėlė į Oksfordą. Aktorė debiutavo 1952 m. su Oksfordo universiteto dramos draugija, atlikdama Olivijos vaidmenį Šekspyro komedijoje „Dvyliktoji naktis“ (angl. Twelfth Night).

Pirmasis trumpas M. Smith pasirodymas kine įvyko 1956 m. „Vaikas namuose“ (angl. Child in the House).

Septintajame XX amžiaus dešimtmetyje aktorė aktyviai vaidino britų teatre, įkūnydama svarbius vaidmenis: 1964 m. Dezdemoną pagal Šekspyro tragediją „Otelas“ (angl. Othello), o 1970 m. – Hedą pagal norvegų dramaturgo Henrik Ibsen pjesę „Heda Gabler“ (angl. Hedda Gabler).

Jaunajai kartai M. Smith įsiminė kaip profesorė Minerva Makgonagal filmų serijoje „Haris Poteris“. Šių filmų gerbėjai socialiniuose tinkluose dalijasi pastebėjimu, kad M. Smith kolega, aktorius Michael Gambon, nuo trečios „Hario Poterio“ filmų dalies įkūnijęs Hogvartso burtų ir magijos mokyklos direktorių Albą Dumbldorą, taip pat mirė rugsėjo 27-ąją, tik 2023 metais.

Už vaidmenį seriale „Dauntono abatija“ (angl. Downton Abbey) M. Smith 2011, 2012 ir 2016 metais pelnė tris „Emmy“ apdovanojimus už Granthamo grafienės Violetos Krauli vaidmenį.

Aktorė pasižymėjo puikiu humoro jausmu, o viena iš žinomiausių jos frazių yra: „Tiesa, kad aš netoleruoju kvailių, bet jie taip pat netoleruoja manęs, todėl esu gaiži. Galbūt dėl to gana gerai vaidinu gaižias pagyvenusias damas.“