PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 12:35

M. Vaščega: Lietuvai reikėtų tęsti diskusijas su EK dėl mokesčių reformos

Lietuva

Pinigai. A. Rutkausko nuotr.

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS


308494

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sako, kad Lietuvai reikėtų toliau tęsti diskusijas su Briuseliu dėl pernai Seimui pateiktos mokesčių reformos įgyvendinimo.

Taip jis komentavo Vyriausybės sprendimą bylinėtis su Komisija dėl neišmokėtų 8,7 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) – toks EK sprendimas priimtas Lietuvai neatsisakius kai kurių mokesčių lengvatų.

„Rodikliai, kurie yra numatyti plane, jau to plano sudarymo laikotarpiu buvo aptarinėjami su Lietuva. Tai yra taip pat Lietuvos pasiūlyti rodikliai, jie svarbūs Lietuvos ateities ilgalaikiam atsparumui. Europos Komisija ne vienerius metus rekomendavo Lietuvai peržiūrėti mokesčių sistemą“, – žurnalistams antradienį sakė M. Vaščega.

„Mokesčių sistemos pertvarka yra įrašyta į susitartus planus dėl gerų priežasčių ir, be jokios abejonės, tas diskusijas reikėtų tęsti. (...) Visi supranta, kad tuos pakeitimus reikėtų padaryti anksčiau ar vėliau ir didžioji jų dalis jau buvo pateikta Seimui ir norėtųsi, kad tos diskusijos tęstųsi“, – kalbėjo EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

EK gegužės pradžioje priėmusi teigiamą dalinį įvertinimą leido Lietuvai naudoti dar 8,7 mln. eurų iš pernai įšaldytų 26 mln. eurų RRF subsidijos. Tačiau dėl galutinai nepasiekto su mokesčių lengvatomis susijusio rodiklio Briuselis paliko neišmokėtą 8,7 mln. eurų paramos dalį. Dar 14,9 mln. eurų (atskaičius dalį jau išmokėto avanso) buvo išmokėta gegužę.

Dėl neišmokėtos sumos Vyriausybė birželį nutarė kreiptis į Europos Sąjungos (ES) Bendrąjį Teismą – iki liepos 16 dienos numatoma pateikti ieškinį prašant panaikinti Komisijos sprendimą. Jei teismas priimtų Lietuvai nepalankų sprendimą, 8,7 mln. eurų subsidijos dalis būtų prarasta galutinai.

M. Vaščega plačiau nekomentavo Vilniaus sprendimo bylinėtis teigdamas, kad tai yra „kiekvienos valstybės narės teisės ir prerogatyva“.

„Kiekvienu atveju ir kiekviena valstybė narė gali pasirinkti tokius dalykus. Jeigu manoma, kad tą diskusiją reikėtų perkelti kažkaip į teismą ir pasižiūrėti, kaip jis įvertins, tai čia kiekvienos valstybės narės teisė ir prerogatyva“, – sakė M. Vaščega.

„Kažkokių didesnių komentarų šiai dienai turbūt dar sunku pateikti, nes to kreipimosi, kiek žinau, dar nebuvo, o kai jis bus, tada ir bus vertinama“, – pridūrė jis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog 8,7 mln. eurų iš RRF subsidijos EK neišmokėjo dėl, Briuselio teigimu, nepakankamai ambicingos pernai Seimui pateiktos mokesčių reformos ir mokestinių lengvatų peržiūros.

M. Vaščega patvirtino, kad tai buvo padaryta dėl nepakankamos mokesčių pertvarkos, daugiausia susijusios su kai kurių lengvatų atsisakymu.

Mokesčių reformos paketą Vyriausybė pristatė prieš metus, tačiau jis taip ir nepasiekė priėmimo stadijos Seime nesulaukus paramos iš opozicijos ir dėl pertvarkos susiginčijus patiems valdantiesiems.