PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 15 d. 18:56

M. Chodorkovskis neigia žinojęs apie planuotą išpuolį prieš L. Volkovą

Pasaulis

Michailas Chodorkovskis / Dainius Labutis/ELTA

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


318627

Rusijos opozicionierius Michailas Chodorkovskis sekmadienį pareiškė, kad nieko nežinojo apie planuotą išpuolį prieš kitą opozicijos atstovą Leonidą Volkovą.

Taip jis kalbėjo mirusio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komandai šią savaitę pareiškus, kad L. Volkovo užpuolimą Vilniuje užsakė kitas opozicijos veikėjas, verslininkas Leonidas Nevzlinas, o šio bendražygis M. Chodorkovskis apie tai esą žinojo.

Kalėjime šių metų pradžioje mirusio A. Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ (FBK) ketvirtadienį paskelbtame tyrime teigia gavęs L. Nevzlino susirašinėjimus, garso ir vaizdo įrašus, įrodančius, kad tai jis užsakė šį pavasarį Vilniuje įvykusį L. Volkovo ir dar dviejų kitų A. Navalno bendražygių užpuolimus Argentinoje bei Šveicarijoje.

Pirminis planas esą buvo pagrobti L. Volkovą Lietuvoje ir išgabenti jį į Rusiją, taip pat norėta jį sužaloti vizito Jungtinėse Valstijose metu. Anot FBK tyrimo, verslininkas taip elgėsi greičiausiai kerštaudamas, kad A. Navalno bendražygiai atsisakė su juo bendradarbiauti.

Buvęs naftos bendrovės „Jukos“ viceprezidentas, artimas M. Chodorkovskio bendražygis tokius kaltinimus neigia.

M. Chodorkovskio teigimu, šį birželį jo įkurtas centras „Dosjė“ gavo pranešimą apie galimą L. Nevzlino nusikaltimą. Porą savaičių centras susirašinėjęs su informatoriumi, siekdamas išsiaiškinti esmę, tačiau patikimų įrodymų, jo tvirtinimu, gauti nepavyko.

„FBK nuolat sudaro klaidingą įspūdį turįs faktų, jog aš buvau gavęs patikimos informacijos apie nusikaltimą ir ją slėpiau nuo teisėsaugos institucijų. Tai netiesa“, – socialiniame tinkle „Telegram“ rašė M. Chodorkovskis.

Jis pridūrė, kad „Dosjė“ pasiūlė informatoriui su šiais duomenimis kreiptis į policiją.

„Kartu pasiūlėme Leonidui Nevzlinui, jei jis turi įrodymų, taip pat kreiptis į teisėsaugos institucijas, ką, kiek mums žinoma, jis ir padarė 2024 metų rugpjūčio 5 dieną“, – sakoma pranešime.

Pasak jo, dėl FBK kaltinimų L. Nevzlinui turėtų būti atliktas oficialus policijos tyrimas.

A. Navalno bendražygiai teigia, kad informaciją apie L. Nevzliną jiems pateikė asmuo, kuris, manoma, turi artimų ryšių su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB). FBK teigia kiek įmanoma patikrinęs gautus duomenis bendradarbiaudamas su žurnalistais tyrėjais ir padaręs išvadą, kad jų gauta informacija yra patikima.

L. Volkovas užpultas šių metų kovo 12-osios vakare Vilniuje automobilyje netoli savo namų.

Užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo rusų opozicionierių daužyti mėsos muštuku. Jam sulaužyta ranka, sumušta koja.

L. Volkovo užpuolimu įtariami Lenkijos piliečiai sulaikyti balandžio mėnesį Varšuvoje. Lenkijos teismas atsisakė juos išduoti Lietuvai, nes jie įtariami nusikalstama veikla ir šioje šalyje.

Tuoj po L. Volkovo užpuolimo Lietuvoje politikai ir ekspertai dėl jo kaltino Kremliaus režimą ir Rusijos specialiąsias tarnybas.

Tačiau A. Navalno komanda nurodė perdavusi atitinkamų šalių teisėsaugai turimą informaciją numanomą L. Nevzlino vaidmenį užpuolant L. Volkovą ir jo bendražygius.

Lietuvos atstovai situaciją vertina atsargiai. Politikai apsiriboja poros sakinių lakoniškais pasisakymais arba išvis atsisako viešai kalbėti šia tema, teisėsaugos pareigūnai paskelbtos informacijos taip pat nekomentuoja.