PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 7 d. 09:20

Lybiškiuose skambės tremtinių vardai

Jurbarkas

Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka


303866

Birželio 14-ąją, visai Lietuvai minint Gedulo ir vilties dieną, Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka kviečia visus susitikti Lybiškiuose, Varlaukio geležinkelio stotyje (Stoties g. 1). Čia įsikūrusiame Istorinės atminties centre vyks išskirtiniai renginiai – jautrus koncertas ir ypatingi skaitymai, truksiantys visą parą.

Penktadienį, 12 val., Gedulo ir vilties dienai skirtas koncertas „Tremties atmintis – stiprybė šiandienai“. Dalyvauja Kazimieras Jakutis su akustine grupe, Skaudvilės kultūros centro duetas, Šimkaičių Jono Žemaičio pagrindinės mokyklos ir Eržvilko gimnazijos moksleiviai, Jurbarko kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių moterų vokalinis ansamblis „Versmė“.

Po koncerto išskirtinė akcija – Varlaukio geležinkelio stotyje bus skaitomos maždaug 20 tūkstančių iš Tauragės apskrities išvežtų tremtin žmonių pavardės. Biblioteka kviečia susitikti vardų, pavardžių ir likimų skaitymuose, pagerbti už laisvę kentėjusius ir kovojusius asmenis, taip pat savo lūpomis ir širdimis išsaugoti tūkstančius likimų ir sugrąžinti juos namo. Skaitymai vyks visą parą.

Akcijos organizatoriai ir savanoriai skaitymą pradės birželio 14 dieną, 13.30 val., o baigs tada, kai bus perskaitytos visos pavardės.

Visi norintys dalyvauti ir prisidėti prie akcijos kviečiami registruotis adresu ema.uosyte@erzvilkas.lt

Tokie skaitymai Jurbarko rajone organizuojami pirmą kartą. Gedulo ir vilties dienos renginius Lybiškiuose organizuoja Jurbarko krašto muziejus, Jurbarko kultūros centras, Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Jurbarko skyrius, Eržvilko gimnazija, Jurbarko Naujamiesčio progimnazija.

Bibliotekos pranešime atkreipiamas dėmesys, kad skaitymai bus transliuojami tiesiogiai, Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje.

Bus primenama, kad iš Varlaukio geležinkelio stoties Lybiškiuose 1941–1953 metais buvo tremiami Lietuvos gyventojai. Jurbarko krašto muziejaus duomenimis, 1941 06 14 d. iš šios stoties buvo išvežta apie 60 šeimų. Iš viso iš Jurbarko rajono buvo išvežta apie 1690 asmenų.

Lybiškiuose esančioje Varlaukio geležinkelio stotyje kuriamas istorinės atminties centras, susijęs su krašto gyventojų trėmimu, holokaustu, vilko vaikais bei partizanine veikla. Šis centras šiais metais tapo Jurbarko krašto muziejaus padaliniu.

„Iki susitikimo Lybiškiuose. Nuoširdžiai kviečiame ir LAUKIAME Lybiškiuose birželio 14 dieną, nuo 12 val.“ – kvietime rašo Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka.