PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 30 d. 18:29

„Lifosa“ nuo liepos išbraukta iš FNTT sankcijų apribotų įmonių sąrašo

Kėdainiai

Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ / Alfa.lt

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS.LT


312041

Birželį po metų pertraukos gamybą atnaujinusi Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ nuo liepos 1-os dienos išbraukta iš  Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) sudaryto tarptautinių sankcijų apribotų Lietuvos įmonių sąrašo.

Tokį įsakymą birželio 28 dieną pasirašė FNTT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

Apie tai pirmasis antradienį paskelbė portalas „Rinkos aikštė“.

„Nuo 2024 metų liepos 1 dienos įsigalioja (...) pakeitimas, o „Lifosa“ paskirtas laikinasis administratorius, taigi „Lifosa“ turi būti išbraukta iš sąrašo iki to laiko, kol „Lifosa“ turės paskirtą laikinąjį administratorių“, – teigiama dokumente.

Kaip teigiama FNTT direktoriaus įsakyme, „Lifosa“ iš tarptautinių sankcijų apribotų įmonių sąrašo išbraukiama dėl gegužę Vyriausybės priimtų ir nuo liepos įsigaliojusių Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo tvarkos aprašo pakeitimų. Juose numatyta, kad į FNTT sudarytą sąrašą įtraukiamos tik tos įmonės, kurioms nėra paskirtas laikinasis administratorius.

Nuo 2022 metų gegužės bendrovės veiklą prižiūri finansų ministrės paskirtas laikinasis administratorius. Pernai gegužę juo paskirtos bendrovės „Valnetas“ įgaliojimai gegužės 22 dieną pratęsti dar vieneriems metams.

„Mano darbas nepasikeitė. (...) Ir dabar, kol kalbu su jumis, tikrinu („Lifosos“ – BNS) sandorius. (...) Kaip prižiūrėjome, taip ir prižiūrime ir niekas negali vykti be mūsų patvirtinimo“, – nuo liepos įsigaliojusius pokyčius BNS antradienį komentavo „Valneto“ vadovas Gintaras Adomonis.

Pati „Lifosos“ administracija sprendimo išbraukti įmonę iš tarptautinių sankcijų apribotų įmonių sąrašo bei jo poveikio bendrovės darbui nekomentuoja.

2022 metų kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos. Dėl to įmonė keletą kartų buvo sustabdžiusi gamybą, o paskutinį kartą neveikė nuo praėjusių metų gegužės iki šių metų birželio.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Praėjusių metų pabaigoje įmonėje dirbo 891 darbuotojas, šiuo metu, „Sodros“ duomenimis – 915.