PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 10 d. 20:17

Liežuvio valymas: kada, kaip ir kodėl

Lietuva

Mdjaff nuotr.

Karolina SankauskaitėŠaltinis: Etaplius.LT


313178

Žmogaus burnos ertmė – antra vieta pagal organizmo mikrobiomos įvairovę, joje yra daugiau nei 700 mikroorganizmų rūšių, įskaitant grybus, virusus ir pirmuonis. Iš visų burnos audinių ant liežuvio yra daugiausia bakterijų.

Ant liežuvio paviršiaus randama maždaug du trečdaliai burnos ertmėje esančių bakterijų. Žinoma, tam tikros bakterijų rūšys susijusios su ėduonimi, kaip S. mutans, Actinomyces israelii ir kt. Todėl, sumažinus bakterijų kiekį liežuvio paviršiuje, gali sumažėti apnašų kaupimasis ant dantų, nes sumažėja ėduonies bakterijų kolonijos.

Liežuvio valymas padeda veiksmingiau užkirsti kelią ne tik dantų ėduoniui, dantenų / periodonto ligoms, bet ir sisteminėms ligoms. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė ryšį tarp burnos mikrobiomos ir plaučių ligos, širdies ir kraujagyslių ligų, reumatoidinio artrito, Alzheimerio ligos ir kitų medžiagų apykaitos ligų.

Veiksmingiausiai sumažinti bakterijų, esančių ant liežuvio paviršiaus, kiekį galima, naudojant mechanines burnos higienos priemones: dantų šepetėlį bei liežuvio valiklį. Rekomenduojama vengti arba sumažinti burnos skalavimo skysčio naudojimą. Jį naudoti tik pasikonsultavus su gydytoju odontologu ar burnos higienistu bei laikytis vartojimo nurodymų.

Sveikiems asmenims burnos skalavimo skystis nerekomenduojamas, siekiant išlaikyti natūralią mikrobiomos pusiausvyrą, burnos simbiozę bei nesukelti antimikrobinio atsparumo. O asmenims, turintiems parodontozę, halitozę ir kitas sveikatos būkles, neretai specialistai rekomenduoja naudoti gydomuosius burnos skalavimo skysčius, kadangi jų burnos ertmėje jau vyrauja patogeninės bakterijos.

Siekiant išlaikyti sveikatą ir sumažinti ligų atsiradimo tikimybę, rekomenduojama liežuvį valyti du kartus per dieną. Liežuvio valymui galime naudoti dantų šepetėlį ar specialų liežuvio valiklį – grandiklį.

Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais galima naudoti atitinkamas servetėles burnos ertmės valymui po kiekvieno maitinimo arba alternatyviai naudoti sterilią medvilninę marlę, pakankamai suvilgytą fiziologiniame druskingame vandenyje.

Liežuvio valymas dantų šepetėliu

Dantų šepetėlį priglauskite prie liežuvio šaknies vidurinės linijos, kiek įmanoma toliau, tačiau vengdami taško, kuris gali sukelti dusulio refleksą. Tuomet, švelniai spausdami, stumkite dantų šepetėlį pirmyn ir atgal penkiomis sekomis nuo liežuvio šaknies iki galiuko.

Nuplaukite dantų šepetėlį po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte likučius, pakartokite sekas abiejose liežuvio pusėse ir galiausiai stipriai išskalaukite burnos ertmę vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus ir bakterijas.

Liežuvio valymas liežuvio grandikliu

Liežuvio valiklį priglauskite prie liežuvio šaknies ir atlikite švelnius, bet ryžtingus judesius nuo liežuvio šaknies link galiuko. Pakartokite seką penkis kartus, kruopščiai kaskart valydami instrumentą tekančiu vandeniu, o užbaigdami gerai išsiskalaukite burnos ertmę.