PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugpjūčio 7 d. 14:11

Lietuvos zoologijos sodas prisijungė prie Tarptautinės zoologijos sodų edukologų asociacijos

Kaunas

Tomos Janušaitės nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


313102

Lietuvos zoologijos sodas prisijungė prie Tarptautinės zoologijos sodų edukologų asociacijos (angl. International Zoo Educator’s Association (IZEA)). Narystė šioje organizacijoje suteiks zoologijos sode dirbantiems edukologams daugiau progų tobulėti – atsiveria galimybės dalyvauti įvairiose mokymų programose, semtis patirties lankantis kituose zoologijos soduose.

„Visuomenės edukavimas apie gyvūnus, jų nykimo priežastis ir išsaugojimą yra vienas iš esminių Lietuvos zoologijos sodo uždavinių. Dažnai žmonėms tiesiog trūksta informacijos apie tai, kaip pačiais paprasčiausiais žingsniais galima prisidėti prie nykstančių rūšių išsaugojimo. Siekiame, kad pažinimo džiaugsmas atneštų žinias apie išsaugojimo svarbą“, - sako Lietuvos zoologijos sodo Rinkodaros ir edukacijos skyriaus vadovė Aida Grockienė, pažymėdama, kad narystė IZEA yra tiltas į kitą visuomenės edukavimo lygį ir prisidės prie dar didesnės gamtamokslio švietimo kokybės.

Pagrindinis IZEA tikslas - didinti zoologijos sodų ir akvariumų daromą edukacinį poveikį lankytojams visame pasaulyje. Ši organizacija vienija apie 600 narių iš daugiau nei 200 institucijų 51 šalyje. Narystė organizacijoje suteikia galimybę keistis idėjomis ir patirtimi, kartu kurti bendrus projektus bei stiprinti bendradarbiavimą tarp skirtingų zoologijos sodų visame pasaulyje.

Pasak Lietuvos zoologijos sodo vyr. edukacinių programų koordinatoriaus Egidijaus Praspaliausko, IZEA nariai ne tik gauna galimybę susipažinti su naujausiais tyrimais ir strategijomis, atnaujinti edukacines programas pagal naujausius mokslinius atradimus ir tarptautinius standartus, bet ir ženkliai prisideda prie Lietuvos zoologijos sodo tobulėjimo: „Buvimas šios asociacijos nariu neatsiejamas nuo aukštų tvarumo, gyvūnų gerovės ir gamtos apsaugos standartų laikymosi, skatina Lietuvos zoologijos sodą veikti atsakingai ir prisidėti prie globalių biologinės įvairovės išsaugojimo tikslų“, - teigia E. Praspaliauskas.

Ne mažiau svarbios yra ir konsultacijos ir parama iš IZEA bei Pasaulio zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (WAZA) ekspertų. Tai ypač svarbu sprendžiant iškilusias problemas ar ieškant naujų būdų, kaip efektyviau vykdyti edukacines veiklas.

Edukacinė veikla Lietuvos zoologijos sode prasidėjo dar 1956 metais, kuomet buvo pradėtos rengti mokomosios ekskursijos, imta plėtoti jaunųjų biologų būrelio veiklą. Šiuo metu visuomenės švietimo veikla zoologijos sode itin aktyvi – organizuojamos ekskursijos, edukacijos, specialios stovyklos vaikams. Vien šiais metais tokiose veiklose sudalyvavo beveik 20000 asmenų.

Lietuvos zoologijos sodo lankytojai, taip pat grupės iš mokyklų ir kitų ugdymo įstaigų gali užsisakyti specialias ekskursijas ir edukacijas. Ekskursijų metu susipažįstama su Lietuvos zoologijos sode laikomais gyvūnais, o edukacijų metu siūloma susipažinti su edukaciniais gyvūnais, įvairiais eksponatais, žaisti edukacinius žaidimus, taip lengvai ir įdomiai įsisavinant žinias apie pasirinktą sritį. Daugiau informacijos apie Lietuvos zoologijos sode organizuojamas ekskursijas ir edukacijas galima rasti čia: https://www.zoosodas.lt/edukacijos-ekskursijos?_sft_edukaciju_kategorijos=edukacijos-ekskursijos.

Primename, kad apsilankyti Lietuvos zoologijos sode galima kasdien 10:00-20:00 val. (pirmadieniais nuo 11:00 val.). Bilietus įsigyti galima https://bilietai.zoosodas.lt/ arba Lietuvos zoologijos sodo kasose