PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 5 d. 13:52

Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo tvarka

Joniškis

Flickr.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Joniškio rajono savivaldybė


308025

Joniškio rajono savivaldybės administracija primena, kad liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną privalo būti iškelta Lietuvos valstybės vėliava prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, nesvarbu, kokia jų nuosavybės forma, taip pat gyvenamųjų namų.

Lietuvos valstybės vėliava iškeliama 7 valandą ir nuleidžiama 22 valandą. Taip pat primename, kad Lietuvos valstybinė vėliava turi būti 1 metro pločio ir 2 metrų ilgio, o vėliavos kotas – 3,4 metro ilgio. Vėliava ar jos atvaizdas gali būti ir kitokių matmenų, tačiau visada vėliavos pločio ir ilgio santykis turi būti 1:2, o vėliavos ilgio ir vėliavos koto ilgio santykis – 1:1,7.

Vėliava ir jos atvaizdas visada turi atitikti Lietuvos valstybinės vėliavos spalvų etaloninį atvaizdą. Vėliavos turi būti tvarkingos ir nenublukusios. Iškeliant vėliavą vertikaliai, heraldinėje dešinėje pusėje yra geltona juosta, viduryje žalia, kairėje raudona.

Dėl šio administracinio pažeidimo – vėliavos neiškėlimo – Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 519 straipsnis (Vėliavų iškėlimo tvarkos pažeidimas) numato piliečiams įspėjimą arba baudą nuo 10 iki 12 eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams – nuo 10 iki 16 eurų. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą, užtraukia baudą nuo 12 iki 16 eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams nuo 16 iki 30 eurų.

Valstybės vėliavos iškėlimo ir naudojimo tvarką reglamentuoja Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. gruodžio 24 d. nutarimas Nr. 1649 „Dėl Lietuvos Respublikos vėliavos ir kitų vėliavų kėlimo ir naudojimo“.