REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 6 d. 13:08

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Kėdainiai – aštunti

Kėdainiai

Etaplius.LTŠaltinis: Kėdainių rajono savivaldybė


303762

Birželio 5-ąją Prezidentūroje pristatant 2024 m. Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingą paaiškėjo, kad Kėdainiai šiemet pateko į dešimtuką ir užėmė aštuntąją vietą. Antroji vieta reitinge Kėdainiams teko pagal du kriterijus: statyba ir teritorijų planavimas bei biologinė įvairovė ir kraštovaizdis.

2023 metais Kėdainiai buvo 11 vietoje, o 2022 metais – 17 vietoje.

Aplinkos ministerija trečiadienį Prezidentūroje įteikė apdovanojimus žaliausiai Lietuvos savivaldybei. Šiemet ja tapo Panevėžio miesto savivaldybė. Taip pat apdovanota Jurbarko rajono savivaldybė. Ji per metus padarė didžiausią pažangą ir reitinge pakilo per 34 pozicijas, lyginant su 2023 m. rezultatu.

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingas aplinkos ministro Simono Gentvilo iniciatyva trečius metus sudaromas savivaldybių aplinkosaugos lyderystei įvertinti ir pamatuoti, stiprinti savivaldybių konkurencingumą, skatinti Vyriausybės programos nuostatų ir Žaliojo kurso tikslų įgyvendinimą.

„Šis reitingas – atspindys, kaip Lietuvos savivaldybių bendruomenės ir administracijos vertina aplinkosaugą. Džiugu matyti nuolat didėjančias Lietuvos savivaldybių ambicijas ir lyderystę, nes pasauliniai sprendimai įmanomi tik su vietos iniciatyva. Per 20 metų Europoje supratome, kad švarios aplinkos reikia visų pirma mūsų gyventojams. Šiandien matome, kad tarp Lietuvos savivaldybių gausu itin įkvepiančių pavyzdžių“, – sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Aplinkosaugos reitingo vertinimo kriterijus kūrė Aplinkos ministerijos specialistai, išorinių konsultantų komanda ir nepriklausoma, iš skirtingų sektorių atstovų sudaryta ekspertų komisija. Šiemet reitingą sudaro 49 vertinimo kriterijai atliekų ir žiediškumo, energetikos, statybos ir teritorijų planavimo, susisiekimo, klimato kaitos politikos, aplinkos ir vandens kokybės, biologinės įvairovės bei aplinkosauginio sąmoningumo srityse.

Didelė duomenų dalis, atspindinti savivaldybių parengtas strategijas, taikomas praktikas ir iniciatyvas, buvo surinkta apklausus savivaldybes. Likusi dalis duomenų, susijusių su konkrečiais rodikliais, buvo surinkta iš valstybinių įstaigų ir įmonių.

Su 2024 m. Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingu galima susipažinti čia.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA