PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 8 d. 07:04

Lietuvos ministrai ir Seimo pirmininkė pradeda vizitus Vašingtone: dalyvaus NATO susitikime

Lietuva

Viktorija Čmilytė-Nielsen. BNS Fotobanko nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


308217

Seimo pirmininkė bei užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai pradeda vizitus Vašingtone, kur dalyvaus šią savaitę vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

Į Jungtines Amerikos Valstijas išvykusi Lietuvos parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį susitiks su JAV Kongreso Pirmininku Maiku Džonsonu, o antradienį kalbėsis su NATO valstybių parlamentų pirmininkais.

Į Vašingtoną išvykęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pasisakys NATO Viešojo forumo diskusijoje. Taip pat suplanuoti ministro dvišaliai susitikimai su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju, JAV Senato nariais ir kitų NATO sąjungininkių užsienio reikalų ministrais.

Vizitą JAV šią savaitę pradės ir krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Planuojamas ministro susitikimas su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadu gen. mjr. Marku J. Schindleriu. NATO viršūnių susitikimo paraštėse L. Kasčiūnas taip pat dalyvaus dvišaliuose susitikimuose su Nyderlandų, Čekijos bei Kroatijos ministrais.

75-ąsias įkūrimo metines mininčio Aljanso viršūnių susitikime dalyvaus 32 sąjungininkės. Vyriausybių ir valstybių vadovai priims sprendimus dėl NATO kolektyvinės gynybos potencialo stiprinimo, ilgalaikės karinės bei finansinės paramos Ukrainai. Taip pat bus aptariamos Ukrainos narystės NATO perspektyvos.

Vašingtone antrą kartą vadovų lygmeniu, dalyvaujant ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, susitiks NATO ir Ukrainos Taryba, įkurta 2023 m. Vilniaus NATO viršūnių susitikimo metu.