REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 6 d. 15:33

Lietuvos kariuomenės pratybos vyks ir Trakų rajono savivaldybės teritorijoje

Trakai

LR kariuomenės nuotr.

Valentina NaudžiūnienėŠaltinis: Trakų rajono savivaldybės inf.


300167

Lietuvos kariuomenė šių metų balandžio – gegužės mėnesiais organizuoja didžiausias nuo Nepriklausomybės atgavimo pratybas „Perkūno griausmas 2024“. Pratybų, apimsiančių Lietuvos Respublikos Strateginės vadavietės veiklą, Jungtinės ginkluotųjų pajėgų vadavietės, Lietuvos kariuomenės pajėgų vadavietes, karo komendantūras ir savivaldos institucijas, kontekste bus vykdomos ir didelės mobilizacinės pratybos.

Šie mokymai truks iki gegužės 10 d. ir apims mažesnes pratybas. Tai – „Perkūno bastionas 24“, „Budrus Sakalas 2024“, „Audros Smūgis 24“, „Kibernetinis skydas“. Taip pat bus aktyvuojamos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos.

Pratybų „Perkūno bastionas 2024“ metu bus siekiama sudaryti sąlygas treniruoti daugiau nei 20 Lietuvos savivaldybių personalą ir į šias savivaldybes numatytas komendantūras.

Mokymuose dalyvaus ir daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos kariuomenės karių, taip pat Šaulių sąjungos bei savivaldos atstovai.

Pratybų metu taip pat bus treniruojami savivaldybėms paskirti komendantai, bus formuojami komendantiniai vienetai ir vykdomos jų funkcijos, bus vykdoma materialiojo turto rekvizavimo treniruotė bei tam tikrose Trakų miesto vietose bus laikinai įvesta komendanto valanda.

Jie, drauge su pavaduotojais ir priskirtu personalu, treniruosis bendradarbiavimą su savivaldybių administracijomis ir kitomis valstybės institucijomis, šalyje paskelbus mobilizaciją ir karo padėtį.

„Gyventojų veikla ir eismas pratybų metu ribojamas nebus, tačiau numatomi realūs Lietuvos policijos ir komendantinių vienetų patikros punktai, kur pravažiuojantis transportas gali būti stabdomas, sutikrinami dokumentai ir kitos procedūros, įprastos kelių policijos reidų metu“, – rašoma kariuomenės komentare.

Šie veiksmai numatomi organizuoti ir Trakų rajono savivaldybės teritorijoje nuo 2024-05-06 iki 2024-05-08 12.00 val. Jie vyks Varnikų kaime UAB „ Trakų vandenų “ ir kelio Senieji Trakai – Senasis Tarpupis teritorijose bei Trakų mieste, kur komendantiniai vienetai ir policija vykdys teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą.

Pratybų metu apgyvendintose teritorijose gali būti naudojamos imitacinės garsinės, sprogstamosios ir dūminės priemonės, sulaikomas, stabdomas ir apieškomas pratyboms paskirtas personalas ir pažymėtas transportas. Komendanto ir jo pavaduotojo vadavietė bus Trakų rajono savivaldybės administracijos patalpose (Trakai, Vytauto g. 33).



REDAKCIJA REKOMENDUOJA