PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 11:03

Lietuvos kandidatas į EK tikriausiai bus tvirtinamas rugpjūtį, sako Seimo pirmininkė

Lietuva

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Saulius JakučionisŠaltinis: BNS


308923

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Lietuvos kandidatas į Europos Komisiją tikriausiai bus tvirtinamas rugpjūčio mėnesį, tam bus šaukiama neeilinė parlamento sesija.

„Tikėtina, kad ji (neeilinė sesija – BNS) būtų rugpjūčio mėnesį. Jei viskas gerai, liepos 18 mes uždarysime, baigsime pavasario sesiją ir tada po kelių savaičių galėtume vėl rinktis ir jau svarstyti Europos Komisaro kanddiatūrą“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Seimo pirmininkė.

Kandidatą į Europos Komisijos (EK) narius turi pateikti premjerė Ingrida Šimonytė, o jam turi pritarti Vyriausybė, Seimas ir prezidentas Gitanas Nausėda. Dėl visų kandidatūrų galiausiai dar spręs Europos Parlamentas.

Žiniasklaida ir partiečiai kaip vieną iš pagrindinių kandidatų tapti eurokomisaru anksčiau minėjo konservatorių lyderį ir užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį. Jis pats savo kandidatūros kol kas nekomentuoja, tuo metu premjerė yra teigusi, jog jis būtų puikus komisaras, o prezidentas – jog mato geresnių kandidatų.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad šiuo metu vyksta neoficialūs pokalbiai dėl to, koks eurokomisaro portfelis galėtų tekti Lietuvai, o nuo to priklausytų ir kandidatas.

„Kalbama apie kelis įmanomus portfelius. Yra plėtros portfelis, taip pat yra ir... Mano galva, ir energetika galėtų būti ta sritis, kuri Lietuvai galėtų būti labai svarbi. Sričių yra nemažai svarbių, tik reikėtų, kad mes spėtume į tą etapą, kuomet ne visi jie yra išdalinti“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Plėtros eurokomisaro portfelis ir yra siejamas su G. Landsbergio kandidatūra. Tuo tarpu Prezidentūros atstovai yra teigę, kad jeigu Lietuvai atitektų su finansais ar ekonomika susijęs portfelis, į jį galėtų pretenduoti pati premjerė arba finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Prezidentas birželio pabaigoje yra sakęs, kad jau yra įvardijęs ministrei pirmininkei jam pačiam priimtiną kandidatūrą.

Bendrijos lyderiai anksčiau liepą susitarė palikti Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) kandidate į Europos Komisijos vadovės postą antrai kadencijai.

Nauja EK formuojama po Europos Parlamento rinkimų birželį.