PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 29 d. 11:17

Lietuvos bankui užkliuvo „Luminor“, SEB ir „Swedbank“ reklama

Lietuva

Lietuvos bankas (LB) / Dainius Labutis/ELTA

BNSŠaltinis: BNS


315973

Didieji šalies komerciniai bankai „Luminor“, SEB ir „Swedbank“ turėtų pasiaiškinti dėl reklamos, kuria siūlo žmonėms šiemet pradėti kaupti trečiojoje pensijų pakopoje arba įsigyti investicinį gyvybės draudimą, kad dar 10 metų jie galėtų naudotis gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, pareiškė Lietuvos bankas (LB).

LB prašo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos pagrįsti, kodėl bankai pasirinko reklamose akcentuoti GPM lengvatą, o ne finansinius produktus, ketvirtadienį pranešė centrinis bankas.

„Lietuvos banko nuomone, tokia forma pateikta informacija kelia abejonių dėl jos atitikties teisės aktų reikalavimams ir formuoja neigiamą praktiką – susidaro įspūdis, kad pagrindinis reklamos objektas yra ne vartotojo interesus atitinkantis finansų produktas, o gyventojų pajamų mokesčio lengvata“, – teigė LB.

Nuo 2025 metų, kai padės veikti investicinė sąskaita, naujoms trečios pakopos pensijų kaupimo bei investicinio gyvybės draudimo sutartims nebebus taikoma GPM lengvata. Iki šių metų pabaigos pasirašytoms sutartims tokia lengvata galios dar 10 metų.

Anot LB, „Luminor“, SEB ir „Swedbank“ reklamose siūlo sudaryti sutartis iki šių metų pabaigos pabrėžiant, kad tai leistų lengvata naudotis dar 10 metų.

Gavęs asociacijos atsakymus centrinis bankas spręs, kokių veiksmų imtis.

Birželį įteisindamas investicinę sąskaitą Seimas nusprendė panaikinti lengvatas ilgalaikiam draudimui ir kaupimui trečios pakopos pensijų fonduose, tačiau 10 metų lengvata dar bus taikoma iki šių metų pabaigos sudarytoms sutartims.