PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 26 d. 14:52

Lietuvos bankas pristatė aštuntą kolekcinę monetą, skirtą olimpinėms žaidynėms ir olimpinio judėjimo 100-mečiui

Lietuva

Vilniuje pristatyta Olimpinė moneta. Juliaus Kalinsko, ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


306587

Lietuvos bankas trečiadienį oficialiai pristatė kolekcinę 20 eurų sidabro monetą. Liepos 3 dieną į apyvartą išleidžiama moneta skirta Paryžiuje vyksiančioms olimpinėms žaidynėms ir Lietuvos olimpinio judėjimo šimtmečiui.

„1924 m. Prancūzijos sostinė tapo pirmuoju miestu, kuriame olimpinė ugnis degė du kartus. Tose, prieš amžių įvykusiose žaidynėse pirmą kartą dalyvavo Lietuva. Įsilieję į olimpinę šeimą tapome visaverte ir lygiaverte laisvojo pasaulio dalimi. Simboliška, kad, praėjus šimtui metų, olimpiadą Paryžius rengs jau trečią kartą, joje vėl dalyvaus mūsų sportininkai, o Lietuvos bankas išleidžia jau aštuntąją kolekcinę monetą, skirtą olimpinėms žaidynėms“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Savo ruožtu Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė sako, kad šios monetos išleidimas yra simboliškas, mat kartu su šią vasarą vyksiančiomis olimpinėmis žaidynėmis šimtmetį mini ir Lietuvos olimpinis judėjimas.

„Šįkart įamžintos sporto šakos, kurių atstovai tapo Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos olimpiniais čempionais. Tai išties įprasmina mūsų kelią minint simbolinį šimtmetį“, – tvirtino LTOK prezidentė.

Skelbiama, kad liepą į apyvartą išleidžiamos monetos averse Lietuvos olimpinio judėjimo 100-metis išreiškiamas vaizduojant disko metimo, šaudymo, plaukimo, šiuolaikinės penkiakovės rungtis – tai sporto šakos, kurių sportininkai Nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvai laimėjo aukso medalius.

Dailininkės Eglės Žemaitės kurtos monetos reverse meninėmis priemonėmis pavaizduota olimpinė ugnis – tarsi sportininkų stiprybės ir ryžto alegorija, šalia – abstrahuotos sportininkų figūros. Fone – stadiono, bėgimo takelių ir Paryžiaus simbolio – Eifelio bokšto – fragmentai.

20 eurų sidabro monetos į apyvartą bus išleidžiamos 2 000 vnt. tiražu.