PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 07:16

Lietuvos bankas išleidžia monetą į UNESCO įrašytai šiaudinių sodų tradicijai

Lietuva

Lietuvos banko nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


319127

Lietuvos bankas (LB) trečiadienį pradeda pardavinėti naują proginę dviejų eurų monetą, skirtą pasaulyje pripažintai šiaudinių sodų tradicijai Lietuvoje.

Nauja moneta pradžioje bus prekiaujama elektroninėje parduotuvėje, o į apyvartą ji bus išleista rugsėjo 25 dieną, pranešė LB.

LB valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi teigė, kad Lietuvos šiaudinių sodų tradicija pernai buvo įrašyta į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

„Lietuvos bankas yra atidus šios Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos globojamiems pasaulinės reikšmės materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo objektams, juos įamžina numizmatikoje. Tai bus devintoji tokia Lietuvos banko išleista moneta“, – pranešime teigė ji.

Monetos nacionalinėje pusėje pavaizduotas stilizuotas šiaudinis sodas iš įvairaus dydžio geometrinių figūrų. Ji pagaminta iš vario ir nikelio lydinio, jos masė – 8,5 gramo, skersmuo – 25,75 mm.

Monetų bus pagaminta 0,5 mln. vienetų. Numizmatinėje pakuotėje jos bus parduodamos po 11 eurų, o ritinėliais – už nominalą.

Lietuvos bankas yra išleidęs aštuonias litų ir eurų monetas, skirtas UNESCO dėmesio sulaukusiems objektams įamžinti.