PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Liepos 8 d. 19:27

Lietuvoje krize nekvepia: įmonių finansiniai rodikliai – stabilūs, kas antra įmonė pelninga

Lietuva

Beveik pusė visų finansines ataskaitas pateikusių bendrovių fiksavo didesnį ar mažesnį ikimokestinį pelną / Unsplash

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


308374

Lietuvos bendrovėms praėję finansiniai metai buvo palyginti stabilūs, skelbia juridinių asmenų pateiktas finansines ataskaitas išanalizavęs Registrų centras.

Beveik pusė visų finansines ataskaitas pateikusių bendrovių fiksavo didesnį ar mažesnį ikimokestinį pelną.

„Pastaraisiais metais šalies verslininkam teko prisitaikyti ir išgyventi ne vieną rimtą sukrėtimą – pandemiją ir veiklos suvaržymus keitė karas Ukrainoje ir su tuo susijęs energijos kainų šuolis. Dalis šių išbandymų neišlaikė, tačiau juos įveikusios įmonės, regis, tik dar labiau sustiprėjo“, – teigia Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Praėjusių metų įmonių finansiniai rezultatai byloja, kad nepaisant pasitaikiusių iššūkių, daugumai bendrovių pavyko auginti pajamas ir uždirbti pelno ar bent jau nepanirti į nuostolius.

Iš finansines ataskaitas už 2023 m. pateikusių įmonių pajamas augino kiek daugiau nei pusė.

Mažesnę apyvartą, palyginti su 2022 m. fiksavo maždaug trečdalis bendrovių, dar apie dešimtadalio įmonių pajamos nesikeitė arba jų apskritai nebuvo.

Preliminariais duomenimis, bendra visų savo ataskaitas iki šiol jau pateikusių įmonių apyvarta 2023 m. siekė 129 mlrd. eurų ir buvo šiek tiek didesnė nei tų pačių įmonių apyvarta užpernai (128,4 mlrd. eurų).

„Lyderiai pagal pajamas tradiciškai yra tie patys verslo flagmanai, kurių didžioji dauguma veikia didmeninės ir mažmeninės prekybos ar apdirbamosios gamybos srityse. Žvelgiant į didžiausią apyvartos šuolį pademonstravusias įmones tarp jų dažniausiai sutinkami prekybininkai, taip pat yra keletas transporto bei statybų sektoriaus įmonių. Tuo tarpu tarp didžiausią pajamų sumažėjimą patyrusių bendrovių matome apdirbamosios gamybos ir energetikos sektorių atstovus“, – komentuoja P. Rudzkis.

Pelninga kas antra įmonė

Praėję metai nemažai daliai įmonių buvo sėkmingi – beveik pusė visų finansines ataskaitas pateikusių bendrovių fiksavo didesnį ar mažesnį ikimokestinį pelną. Nuostolingai dirbo beveik ketvirtadalis visų įmonių, o dar beveik trečdalis nedeklaravo nei pelno, nei nuostolių.

Bendrai pelningai dirbusios įmonės praėjusiais metais uždirbo 12,4 mlrd. eurų ikimokestinio pelno.

Palyginti ankstesniais metais bendras pelnas siekė 13,9 mlrd. eurų.

Bendri ataskaitas pateikusių įmonių ikimokestiniai nuostoliai 2023 m. siekė apie 1,9 mlrd. eurų, kai užpernai jie buvo apie 1,8 mlrd. eurų.

Lyginant praėjusių metų pelningumo skaičius su ankstesnių metų rezultatais, galima pasakyti, kad savo padėtį šioje srityje pagerino, t. y. uždirbo daugiau pelno arba sumažino nuostolius, maždaug trečdalis visų bendrovių.

Dar beveik trečdalio įmonių rezultatai šia prasme suprastėjo, o likusio trečdalio – nepakito. Pelningiausių įmonių sąrašo viršuje randame visiems gerai žinomus apdirbamosios gamybos, IT ir telekomunikacijų bei prekybos sektorių atstovus.

Tarp didžiausius nuostolius fiksavusių įmonių šįkart turime su iššūkiais susidūrusias ar į plėtrą investavusias bendroves.

P. Rudzkis pabrėžia, kad dalis didelių įmonių dar nėra pateikusios savo finansinių ataskaitų už 2023 m. tad pelningiausių ar didžiausią apyvartą fiksavusių įmonių sąrašai dar gali šiek tiek koreguotis.

Vertinant finansines ataskaitas už 2023 m. pateikusias įmones matyti, kad didžiosios daugumos jų (80 proc.) vidutinis darbuotojų skaičius per metus nepasikeitė. Darbuotojų skaičius pernai augo 16 proc. įmonių, mažėjo – 13 proc. įmonių.

Šiuo metu finansines ataskaitas už 2023 m. Registrų centrui jau yra pateikę apie 115 tūkst. juridinių asmenų, analizei buvo pasitelktos įmonės ir organizacijos, kurios savo ataskaitas pateikė iki šių metų liepos 1 d.