REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 6 d. 09:37

Lietuvoje dislokuota Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“

Lietuva

Sistemos „Patriot“. ELTA / Dainius Labutis

ELTAŠaltinis: ELTA


308095

Šeštadienį, Klaipėdos jūrų uoste prisišvartavo laivas su Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“, kuri bus dislokuota Šiaulių Aviacijos bazėje. Kovinio rengimo periode „Baltic Connection 24“ („BALTCON24“) dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) Oro gynybos batalionas su vidutinio nuotolio oro gynybos sistemomis „NASAMS“, Nyderlandų karališkųjų karinių oro pajėgų oro gynybos sistema „Patriot“, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Ispanijos ir Portugalijos naikintuvai, Lietuvos kariuomenės Oro operacijų centras ir KOP orlaiviai.

„Iš Nyderlandų atvyksta ilgojo nuotolio oro ir priešraketinės gynybos sistema „Patriot“ su kariais, kurie dalyvaus Lietuvoje vyksiančiame koviniame rengime „Baltic Connection 24“. Tai yra tvirtas pagrindas kuo skubiau pradėti įgyvendinti NATO oro gynybos rotacinį modelį pilna apimtimi. „Patriot“ dislokavimas Lietuvoje yra puikus pavyzdys sąjungininkams ir labai tvirtas žingsnis pirmyn judant link NATO oro gynybos rotacinio modelio įgyvendinimo šioje Europos dalyje. Tikiuosi, kad bendradarbiavimas su Nyderlandais tokiu formatu bus sėkmingai tęsiamas ir ateityje“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Kovinio rengimo periodo „BALTCON24“ metu vyks pajėgumų perdislokavimas ir integracija, vieningas valdymas ir vadovavimas, oro gynybos operacijų vykdymas. Esminiai siekiniai – priešiškų orlaivių identifikavimas, todėl bus imituojama orlaivių, sraigtasparnių, naikintuvų ir dronų veikla. Jei šios pratybos bus sėkmingos, planuojama jas tęsti ir ateityje.

„Pastaruoju metu matėme nemažai NATO sąjungininkų oro erdvės pažeidimų, tad labai svarbu, kad NATO aljanso kolektyvinė gynyba būtų sustyguota, įskaitant oro gynybos sritį. Tarp Lietuvos ir Nyderlandų ginkluotųjų pajėgų skurti stiprūs ryšiai, o šios pratybos yra būtinos stiprinant bendrą oro gynybą rytiniame flange“, – pristatydamas į Lietuvą atvykusias sistemas sakė Nyderlandų karališkųjų karinių oro pajėgų „Patriot“ vieneto vadas mjr. Kevin.

„Batalionas turi sukaupęs didelę patirtį dirbant su šios šalies oro gynybininkais, kartu esame dalyvavę ne vienose pratybose Nyderlanduose. Šiandien ypač džiaugiamės, kad pagaliau jie atvyksta į Lietuvą ir kartu su bataliono NASAMS baterija sustiprins oro gynybą rytiniame NATO flange, susipažins su Lietuvos klimatu, vietove ir priėmimo šalyje procedūromis. KOP Oro operacijų centras integruos „Patriot“ vienetą į vieningą oro gynybos sistemą, ir tai leis mums kartu su Oro policijos misija treniruotis ne tik oro policijos, bet ir oro gynybos užduočių vykdymą. Mūsų prioritetas – užtikrinti sklandų sąjungininkų oro gynybos vienetų priėmimą ir greitą jų sistemų integraciją jei to prireiktų“, – sveikindamas atvykusius Nyderlandų karius sakė KOP Oro gynybos bataliono vadas plk. ltn. Ovidijus Pilitauskas.

Sprendimai dėl kovinio rengimo periodo organizavimo buvo priimti Lietuvos kariuomenės vadui gen. V. Rupšiui ir Nyderlandų kariuomenės vadui gen. Onno Eichelscheim dalyvaujant NATO karinio komiteto posėdyje šių metų sausio mėnesį. Oro gynybos sistemos „Patriot“ dislokavimas Lietuvoje tampa pirmuoju žingsniu įgyvendinant praėjusiais metais Vilniaus viršūnių susitikime NATO priimtą sprendimą dėl Rotacinio oro gynybos modelio, skirto stiprinti NATO integruotą oro ir priešraketinę gynybą.

Vilniaus viršūnių susitikime NATO vadovai sutarė dėl NATO oro gynybos rotacinio modelio, kuriuo siekiama stiprinti NATO Integruotą oro ir priešraketinę gynybą bei įgalinti sklandų perėjimą į oro gynybos užduotis. Šis modelis veiks kartu su NATO oro policijos misija ir nustatys principus, kuriais remdamosi šalys galės rotaciniu principu dislokuoti ir integruoti antžemines oro ir priešraketinės gynybos sistemas bei papildomus naikintuvus, pradedant nuo NATO rytinės dalies. Tai leis ruoštis oro gynybos užduotims, gerins oro pajėgų parengtį ir bendrų veiksmų suderinamumą.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA