PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 3 d. 20:46

Lietuvoje auga naudotų automobilių pirkimas – vidutinė kaina sumažėjo dešimtadaliu

Lietuva

Šiemet vidutinė parduodamo naudoto automobilio kaina sumažėjo iki 12,7 tūkst. eurų ir yra apie 10 proc. mažesnė nei pernai / Alfa.lt

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


312616

Šių metų gegužę Lietuvoje pirmą kartą įregistruotas rekordinis naudotų automobilių skaičius – iš viso 13 960, arba 3,5 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Šių metų gegužę Lietuvoje pirmą kartą įregistruotas rekordinis naudotų automobilių skaičius – iš viso 13 960, arba 3,5 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Didžiausio populiarumo šiuo metu sulaukia praktiški automobiliai, tokie kaip „VW Passat“, „Škoda Superb/Octavia“, „Opel Astra“ ir „Volvo V60/V40“.

Kita ryški tendencija – mažėja lietuvių susidomėjimas elektromobiliais, jų pardavimas beveik neauga.

Vertina remonto išlaidas

Naudotų automobilių įmonės „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas teigia, kad vartotojai vis dažniau renkasi automobilius, kurie ne tik atitinka jų funkcinius poreikius, bet ir suteikia ramybę dėl mažesnių priežiūros ir remonto sąnaudų.

„Dabar pirkėjai ieško automobilių, kurie būtų patikimi ir nesukeltų papildomų rūpesčių ateityje“, – sako P. Valiukėnas. Jis teigia, kad pastaruoju metu automobilio pasirinkimą vis dažniau lemia racionalūs argumentai, o ne tik emociniai veiksniai.

Įsigyjant automobilį, vartotojai vis labiau vertina praktinius aspektus, tokius kaip eksploatavimo kaštai, patikimumas ir ilgalaikė vertė.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad šiemet vidutinė parduodamo naudoto automobilio kaina sumažėjo iki 12,7 tūkst. eurų ir yra apie 10 proc. mažesnė nei pernai.

Manoma, kad pigesnius automobilius lietuviai renkasi dėl išaugusių skolų tvarkymo išlaidų.

„Didėjanti EURIBOR palūkanų bazė skatina daugelį klientų peržiūrėti savo planus ir atidėti automobilio pirkimą“, – teigia P. Valiukėnas.

Be to, augančios palūkanų normos verčia pirkėjus atidžiau vertinti savo finansinius įsipareigojimus ir ieškoti ekonomiškesnių pasirinkimų, siekiant sumažinti ilgalaikes išlaidas. Dėl šių priežasčių pigesnis automobilis šiemet tampa vis patrauklesniu pasirinkimu.

Elektromobiliai nedomina

Lietuvoje mažėja susidomėjimas elektromobiliais – jų pardavimų augimas vis dar yra ribotas.

„Dirbdami su naudotų automobilių rinka ir būdami arčiau įprasto vidutinio vartotojo, pastebime, kad šis susidomėjimas niekada nebuvo didelis. Elektromobilių kainos vis dar yra aukštos, todėl tik nedaugelis gali sau leisti tokį įsigyti“, – pastebėjo P. Valiukėnas.

Dėl šios priežasties didžioji dalis klientų esą nesvarsto apie elektromobilio įsigijimą.

Be to, gyvenantys daugiabučiuose susiduria su sunkumais įsikrauti elektromobilį, nes viešųjų įkrovimo stotelių trūksta arba jos yra nepatogiai išdėstytos.