PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 14:14

Lietingą penktadienį Rokiškis mini gedulo dieną

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


304811

Birželio 14 dieną Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena, kuri primena mums apie 1941 m. Sovietų Sąjungos pradėtus ir ne vienerius metus tęstus masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Iš viso buvo ištremta apie 130 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Šiai tautos tragedijai atminti visoje Lietuvoje vyksta įvairūs renginiai. Rokiškyje šiandien gyventojai kviečiami į renginių ciklą „Atmintis gyva“.

Ištverti tremtį padėjo viltis

Jau iš ryto rokiškėnai, nepabūgę lietaus, rinkosi L. Šepkos parke prie Tremtinių kryžiaus. Čia uždegtos žvakutės buvo išdėstytos į žodį „Viltis“. Kaip sakė istorikas, Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Algis Kazulėnas, iš tėvynės ištremti žmonės neprarado vilties grįžti vėl – kad ir po dešimt ar penkiolikos metų. Viltis ir tikėjimas padėjo išlikti ir ištverti tremties sunkumus.

Pagerbę tremties aukas, rokiškėnai išskubėjo į Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią, kur už tremtinius ir politinius kalinius buvo aukojamos Šv. Mišios. Į Šv. Mišias atvyko ir rajono vadovai – meras Ramūnas Godeliauskas, vicemerai Antanas Taparauskas ir Audronė Kaupienė.

Be atminties nesukursime ir viltingos ateities

Vėliau visi susibūrė prie paminklo „Negrįžusiems iš tremties“ Vytauto gatvėje, kur 12 val. visuotine tylos minute buvo pagerbti ne tik Lietuvos tremtiniai, politiniai kaliniai, bet ir dabar vykstančio karo Ukrainoje aukos.

Visi kalbėjusieji – tiek Seimo pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis, tiek rajono meras R. Godeliauskas, tiek A. Kazulėnas pabrėžė atminties svarbą. Atsiminti tautos istorijos faktus, atsiminti tuos, kurie buvo ištremti ir nebegrįžo, tuos, kurie grįžo ir tuos, kurių likimas nežinomas. Rajono meras R. Godeliauskas padėkojo visiems, kurie susirenka į tokias šventes, kurie jas organizuoja, jose dalyvauja, nes, pasak mero, tik atsimindami, kas buvo, galime kurti viltingą dabartį.

Minėjime taip pat buvo parodyta Rokiškio kultūros centro mėgėjų teatre pastatyto spektaklio „Svetima žemė“ ištrauka, skambėjo tremtinių dainos.

Partizanams atminti

Po pietų rokiškėnų laukia dar keletas renginių. Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje 16 val. vyks knygos „Mokytojas ir partizanas Kazimieras Kalpokas“ pristatymas.

Rokiškio kultūros centro Mažojoje salėje 17.30 val. laukia meninė instaliacija „Liepsnojanti atmintis“, o 18 val. – dokumentinis filmas „Kai baltas Vytis pakils“, skirtas kraštietei partizanei Dianai Glemžaitei atminti, kurios 100-ąsias gimimo metines minėsime jau kitais metais.

Filmas pasakoja apie okupantų sugniuždytą D. Glemžaitės talentą, poetės pasirinkimus tapti ryšininke ir partizane, atskleidžiančius jos charakterį ir tėvų auklėjimą, to laikmečio kaimo žmonių nuoširdumą ir bendrystę, psichologinę moterų stiprybę ir partizaninio karo rykštę – išdavystę. Pagrindinės filmo herojės Dianos Glemžaitės vaidmenį atliko Kauno valstybinio lėlių teatro aktorė Vigita Rudytė, jos mylimąjį partizaną Juozą Bulovą – rekonstruktorių klubo „Miško broliai“ narys Eimantas Gelūnas.

Filmo scenarijaus autorė ir režisierė – žurnalistė Danguolė Bunikienė, kuri patriotine tematika yra sukūrusi jau penkis filmus. Filmo sukūrimą rėmė Rokiškio, Kupiškio ir Zarasų rajonų savivaldybės, taip pat Kupiškio ir Rokiškio rajonų įmonės.