PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 27 d. 17:38

Liberalų sąjūdžio kandidatas prieš F. M. Leščiauskaitę užsimojo iš peties: „Silpnos psichikos moteris. Tipiška ruskė.“

Lietuva

V. Danilevičius (kairėje) ir F. M. Leščiauskaitė / Alfa.lt

Goda KirkilaitėŠaltinis: ALFA


320960

„Pasirodo, lytiniai santykiai su Užkalniu traumuoja psichiką.“ „Silpnos psichikos moteris.“ „Tipiška ruskė.“ „Nenustebčiau, kad ji rinkimuose balsavo už Benkunską ir Šimonytę, aukojo pinigus kokiai Ukrainą remiančiai organizacijai.“ Tokiais minties perlais penktaktadienio rytą pradėjo Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Danilevičius.

Jis yra penkiasdešimtas partijos sąraše Seimo rinkimuose bei deleguotas kovoti dėl mandato Deltuvos pietinė vienmandatėje apygardoje. Įvairiose valstybinėse institucijose nuo 2004 m. karjerą darantis V. Danilevičius šiuo metu yra Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos vyr. specialistas.

Kas sukėlė tokią V. Danilevičiaus reakciją fesibuko socialiniame tinkle, kuriame šis veikėjas pagarsėjęs itin dideliu aktyvumu, taip pat ir darbo valandomis?

V. Danilevičius taip sureagavo į prieš kelias savaites portale „Delfi“ pasirodžiusį Faustos Marijos Leščiauskaitės straipsnį, kuriame ji dalijosi savo mintimis apie moterų tarpusavio santykius ir bendravimą.

Nelaikė liežuvio už dantų

„Pasirodo, lytiniai santykiai su Užkalniu traumuoja psichiką. Ir panašu, kad net psichoterapija nelabai padeda. Kokį rezultatą turime – Fausta Marija virto į tokią isterišką supermamytę, kuri dėl savo dukros su „originaliu“ vardu drasko akis ant kiekvieno kampo: poliklinikoje, metrikacijoje, „Sodroje“ ir pan. Ši silpnos psichikos moteris dar kažkada burnojo prieš Romos katalikų bažnyčią. Tačiau visų jos viražų nesiruošiu čia vardinti, nes tam reikėtų, spėju, knygą parašyt „Fausta ties nervų krizės riba“. Įdomiau, kad ji yra puikus mūsų sostinės „elito“ veidas, tačiau liūdniausia (o gal ironiškiausia), jog gyvenime ji elgiasi kaip tipiška ruskė, kuri bet kokioje kiek įtemptoje situacijoje puola į isteriją“, – taip feisbuke rašė Liberalų sąjūdžio kandidatas į Seimą.

Jis šiuo įrašu ragino savo sekėjus nesielgti taip, kaip, anot jo, elgiasi F. M. Leščiauskaitė, neturėti nieko bendro su ja ir nebalsuoti už konservatorius.

„O kai spalio mėnesį ateisite prie balsadėžių ir jums kils noras balsuoti už TS-LKD, prisiminkite, kad taip darė Fausta Marija. Gal geriau tada suplėšykit biuletenį?“ – patarė V. Danilevičius.

Partija netoleruoja tokių pareiškimų

Alfa.lt susisiekė su kai kuriais Liberalų sąjūdžio nariais, kad šie įvertintų kolegos pareiškimus. Seimo narė Edita Rudelienė sakė esanti nustebusi dėl tokio partijos kolegos įrašo ir nepagarbą F. M. Leščiauskaitei vertina neigiamai.

„Blogai, kai viešojoje erdvėje yra skleidžiami tokie įžeidimai. Man atrodo, mūsų visuomenei reikia susitelkimo ir tolerancijos, o ne įžeidinėjimų. Blogai vertinu tokį poelgį“, – situaciją komentavo Liberalų frakcijos Seime narė.

Panašiai kalbėjo ir kitas Liberalų frakcijos Seime narys Eugenijus Gentvilas. Jis V. Danilevičiaus įrašą viešojoje erdvėje vadino nekultūringu ir vertybiškai sunkiai suprantamu.

„Danilevičiaus komentarą laikau visiška katastrofa, jis puldinėja konservatorius, paramą Ukrainai, nes gali būti, kad Leščiauskaitė paremdavo. Aš nebesuprantu vertybinių dalykų, kuriuos bando savo komentaru pasakyti liberalas Danilevičius. Man tai atrodo visiška katastrofa, nesusipratimas, grubus išpuolis prieš moterį, kuri išdėstė savo nuomonę publikacijoje. Žinome, kad ji rašo įdomiai, aštriai, tai vien dėl to ją vadinti už psichikos ribų užeinančia niekaip negalima“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Parlamentaras neslėpė, kad jo ir kolegos požiūriai kertasi daugeliu klausimų.

„Jis yra keistas žmogus, aš taip galėčiau pasakyti. Politiškai mes turime daug skirtingų požiūrių, nors ir esame vienoje partijoje. Jis gali turėti savo požiūrį, tačiau užsiimti chamizmu, medicininėmis diagnozėmis ir politiškai nekorektiškais pasisakymais jis neturi teisės“, – samprotavo politikas.

Kodėl kandidatuoja su partija į Seimą?

Ar V. Danilevičiaus pažiūros dera su Liberalų sąjūdžio vertybėmis ir kodėl tokie veikėjai pasirenkami kandidatais į Seimą? Partijos senbuvis E. Gentvilas šiuo klausimu nuleido toną. Pasak E. Gentvilo, kad V. Danilevičius yra partijos senbuvis ir jam uždrausti kandidatuoti negalima. Tuo labiau, kad jis kandidatavimui pasirinko Širvintų ir Ukmergės savivaldybes aprėpiančią apygardą, kurioje Liberalų sąjūdis neturi skyrių.

„Tai, kad jis kandidatuoja, čia nieko tokio. O tie atrankos kriterijai, tai taip. Kai kur yra labai stipri konkurencija, mes turėjome realią konkurenciją tarp kandidatų, o ten, kur yra tuščios vietos, žmogus nusprendė kandidatuoti, ir tiek žinių“, – nedaugžodžiavo parlamentaras.

E. Rudelienė tikino, kad partija turi atrankos kriterijus, numatančius, kas gali kandidatuoti su partija į Seimą, o kas ne.

„Tikrai yra buvę atvejų, kai nepriėmėme žmonių į partiją dėl tam tikrų pažiūrų ar viešai žinomų pasisakymų. Bet iš V. Danilevičiaus tokių kol kas lyg ir nebuvo. Reikia žiūrėti, ką toliau daryti. Tikrai partijai neprideda tokie pasisakymai“, – aiškino Seimo narė.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad partijos vadovybė turės su juo pokalbį: „Diskutuosime partijoje dėl to, iš rinkimų nebeatšauksi, jau per vėlu. Kita vertus, kokia būtų partijos vadovybės, partijos etikos komisijos nuomonė, nežinau.“