PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 3 d. 11:42

Liaudiškos grafikos paroda „Tėviškėje“

Visaginas

Etaplius.ltŠaltinis: Visagino savivaldybė


316740

2024 m. rugsėjo 3-26 dienomis kviečiama apsilankyti Visagino viešojoje bibliotekoje (Taikos pr. 52) ir pasinerti į tautodailininkės, meno kūrėjos, sertifikuotų tradicinių amatų meistrės Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės lino ir medžio raižinių parodą „Tėviškėje“. Tai unikali galimybė susipažinti su išskirtiniais kūriniais ir patirti lietuvių tautodailės grožį.

Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė – viena ryškiausių Lietuvos tautodailininkių, savo kūryboje apjungianti tradicinius amatus su šiuolaikinės meno raiškos formomis. Jos unikalūs karpiniai, lino ir medžio raižiniai bei margučiai yra ne tik puikus amato įgūdžių pavyzdys, bet ir autentiškas kultūrinės tapatybės liudijimas.

Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė gimė 1964 m. birželio 10 d. Keležerių kaime, Rokiškio rajone. Vaikystės metai praleisti gimtajame kaime, kur ji lankė pradinę mokyklą, o vėliau mokslus tęsė Obelių vidurinėje mokykloje. Jau nuo mažens Odeta domėjosi menu ir kūryba, o šis polinkis nuvedė ją į Vilniaus Pedagoginį universitetą, kur įgijo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos specialybę.

Dar studijų metais, 1983 m., Odeta pradėjo kurti karpinius ir nuo pat pirmųjų darbų dalyvavo parodose. 1984 m. ji buvo priimta į Lietuvos tautodailės sąjungą, kurioje toliau tobulino savo amatą ir dalinosi savo kūryba su visuomene. Odetos kūryba yra plačiai pripažinta ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Ji yra surengusi daugiau nei 100 personalinių parodų, kurios buvo eksponuojamos galerijose Europoje, Kinijoje, Rusijoje ir JAV. Be to, menininkė dalyvavo per 200 rajoninių, regioninių, respublikinių ir tarptautinių parodų, kur jos darbai sulaukė pripažinimo ir pelnė daugybę apdovanojimų bei laureato diplomų.

Odetos kūrybinė veikla apima daugybę meno sričių. Ji kuria ne tik karpinius, bet ir lino bei medžio raižinius, skutinėja ir vašku margina margučius. Jos darbai išsiskiria detalumu, kruopštumu ir tradicinio meno meistriškumu, kurį ji subtiliai derina su šiuolaikinėmis estetinėmis idėjomis. Odetos kūriniai yra įtraukti į Lietuvos ir užsienio muziejų kolekcijas, o jos grafika ir karpiniai iliustravo daugiau nei dešimtį knygų.

Be kūrybos, Odeta aktyviai dalyvauja edukacinėje veikloje, siekdama perduoti savo žinias ir įgūdžius kitiems. Ji veda seminarus ir mokymus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Lenkijoje, Ukrainoje, Airijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Italijoje, JAV ir kitose šalyse. Šiose veiklose menininkė moko karpymo, raižymo, margučių marginimo ir kitų tradicinių amatų, skatindama jų tęstinumą ir sklaidą. Odetos seminarai traukia tiek pradedančiuosius, tiek profesionalus, norinčius pagilinti savo žinias ir supratimą apie lietuvišką tautodailę.

Nuo 1986 m. Odeta gyvena Utenoje, kur kartu su vyru Jurgiu augino du sūnus ir dvi dukras. Kūryba ir šeima yra neatsiejama Odetos gyvenimo dalis, o jos artimieji visada palaiko jos meninę veiklą. Nepaisant intensyvaus kūrybinio grafiko, Odeta randa laiko šeimai ir bendruomenei, aktyviai dalyvaudama visuomeninėje veikloje ir prisidėdama prie kultūrinio gyvenimo Utenoje.

Odetos kūrybai didelę įtaką daro jos gimtinė ir lietuviškos tradicijos. Ji semiasi įkvėpimo iš gamtos, tautosakos ir kultūrinių archetipų, kurie atsispindi jos darbų tematikoje ir ornamentikoje. Kiekvienas kūrinys – tai tarsi mažas pasakojimas apie mūsų tautos istoriją, tradicijas ir vertybes. Menininkė siekia, kad jos darbai būtų ne tik estetiški, bet ir prasmingi, todėl kiekviename kūrinyje jaučiama pagarba praeičiai ir noras ją išsaugoti ateities kartoms.

Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė ne kartą buvo įvertinta už savo meninę veiklą. Ji yra pelniusi prizus ir laureato diplomus įvairiose parodose ir konkursuose. Jos indėlis į tautodailę yra plačiai pripažintas, o kūriniai vertinami kaip ypatingi tautos meno ir kultūros pavyzdžiai.

Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė yra viena iš tų kūrėjų, kurių darbai išlieka kaip kultūrinis palikimas, jungiantis praeitį su dabartimi. Jos kūryba – tai ne tik meninė išraiška, bet ir stipri tradicijų puoselėjimo forma, skatinanti mus vertinti savo šaknis ir kultūrinę tapatybę. Jos indėlis į lietuvių tautodailę yra neįkainojamas, o jos darbai ir toliau įkvepia tiek jaunus, tiek patyrusius kūrėjus.