PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 17 d. 18:18

LGGRTC atsakė dėl D. Arlausko bendradarbiavimo su SSRS tarnybomis: tikrina tik slaptuosius bendradarbius

Lietuva

D. Arlauskas. BNS/Fotobankas nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


319101

Kilus klausimų, kodėl su Taikos koalicija kandidatuojančio Danuko Arlausko anketoje nenurodytas ryšys su SSRS tarnybomis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras (LGGRTC) sako tikrinantis tik slaptuosius šių struktūrų bendradarbius. Visgi, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) medžiagą šiuo klausimu teikiantis centras neatmeta, kad buvusio KGB darbuotojo sprendimas prisidėti prie sovietinės sistemos galėjo būti sąmoningas.

„Tokiais atvejais, centras tikrina, ar tarp kandidatų yra prisipažinusių Liustracijos komisijai slaptų okupacinių represinių struktūrų bendradarbių. Atliekant šią procedūrą pagal 2024 m. rugpjūčio 13 d. VRK paklausimą, atsakyta, kad tokių asmenų nenustatyta. Taigi centras tikrina informaciją apie kandidatus į Seimą tik gavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos paklausimus. Centras atsakinėja į šias užklausas dėl galimo kandidatų bendradarbiavimo su KGB, remdamasis turima duomenų baze – savanoriškai prisipažinusiųjų Liustracijos komisijai apie slaptą bendradarbiavimą su KGB (agentai, informatoriai, konspiracinių butų laikytojai ir kt.) – sąrašu“, – Eltai siųstame atsakyme teigė LGGRTC atstovai.

Pasak įstaigos atstovų, jų internetiniame puslapyje galima rasti informacijos apie SSRS tarnybose dirbusius asmenis. Tarp jų yra nurodytas ir buvęs KGB darbuotojas D. Arlauskas, taip pat nurodytos tikslios jo pareigos bei vaidmuo tarnyboje.

Visgi, paprašyti įvertinti, ar D. Arlausko darbas KGB gali būti laikomas VRK anketoje prašomu nurodyti sąmoningu bendradarbiavimu su SSRS tarnybomis, LGGRTC mano, kad tai gali būti laikoma asmeniniu apsisprendimu.

„Profesinė veikla, priklausomai nuo asmens amžiaus, išsilavinimo, socialinės padėties, auklėjimo ir susiformavusių vertybių, yra sąmoningas sprendimas. Žinoma, kalbant apie KGB negalima pamiršti teroro ir prievartos metodų, kuriais plėtotas jų slaptų bendradarbių tinklas. Vis dėlto, kadriniai darbuotojai turėjo sąmoningo pasirinkimo ribas. Pagal archyvinius duomenis galima teigti, kad D. Arlausko darbas represinėse struktūrose yra ir sąmoningo asmeninio apsisprendimo momentas“, – aiškino LGGRTC atstovai.

Kaip skelbta anksčiau, pats D. Arlauskas tikina, jog neslepia savo buvusios darbovietės. Visgi, jo teigimu, įstatymas numato pateikti informaciją apie bendradarbiavimą, o ne darbą atitinkamose tarnybose.

Informaciją, ar kandidatas praeityje yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, VRK suteikia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC). VRK tikina savo ruožtu kreipusis į centrą su prašymu pateikti papildomos informacijos apie D. Arlauską.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.