PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 10 d. 18:38

Lenkijos premjeras kaltina A. Dudą trukdant ambasadorių paskyrimo procesui

Pasaulis

Donaldas Tuskas / TVN24

BNSŠaltinis: BNS


323202

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį apkaltino prezidentą Andrzejų Dudą trukdant ambasadorių paskyrimo procesui ir pavadino jo elgesį neatsakingu.

„Tai, kad prezidentas Duda ir toliau blokuoja ambasadorių skyrimą JAV, Izraelyje, Ukrainoje ar NATO, yra labai neatsakinga, – rašė D. Tuskas socialiniame tinkle „X“. – Aš pateikiau prašymus. Bandžiau aiškintis, tačiau visos mano pastangos buvo bergždžios.“

„Pripažįstu, kad iki Dudos paskutinės kadencijos pabaigos liko tik 299 dienos, – pridūrė jis. – Tačiau tai vis dar yra 299 dienų per daug. Saugumas, pone Prezidente!“

Vėliau ketvirtadienį A. Duda apkaltino D. Tuską manipuliuojant situacija.

Pasak jo, Lenkija šiuo metu turi ambasadorius Ukrainoje ir Jungtinėse Valstijose, nes jie niekada nebuvo atleisti iš pareigų.

„Problema ta, kad Donaldas Tuskas ir Užsienio reikalų ministerija privertė juos palikti ambasadas ir trukdo jiems atlikti savo užduotis“, – nurodė prezidentas ir pridūrė, kad tai D. Tuskas kaltas dėl to, kad nėra ambasadorių.

Buvusius ambasadorius pakeitė Užsienio reikalų ministerijos paskirti reikalų patikėtiniai, neturintys oficialaus ambasadoriaus statuso. Diplomatinėms atstovybėms, kuriose pastaraisiais metais nebuvo ambasadorių, taip pat vadovauja naujosios vyriausybės paskirti reikalų patikėtiniai.

Netrukus po jo paskyrimo užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis paskelbė, kad nutrauks daugiau kaip 50 ambasadorių misijas ir atšauks kelias anksčiau valdančiosios, o dabar pagrindinės opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) pateiktas kandidatūras.

Pagal Lenkijos įstatymus ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas. Tačiau A. Duda sako, kad nepritars vyriausybės siūlomam ambasadorių atleidimui.