PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 19 d. 18:52

Lemiamas klausimas kovoje dėl lenkų kilmės amerikiečių balsų JAV rinkimuose – Ukraina

Pasaulis

D. Trumpo ir K. Harris debatai / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


319546

Šių metų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose demokratai aktyvina bendravimą su lenkų kilmės amerikiečiais – bendruomene, kuri gali suvaidinti lemiamą vaidmenį kovoje dėl prezidento posto svarbiausiose valstijose.

Kamala Harris tikisi pasinaudoti istoriniu lenkų priešiškumu Rusijai ir Donaldo Trumpo neryžtingumu palaikyti Ukrainą per debatus. Demokratės viceprezidentės komanda trečiadienį surengė pokalbį su lenkų kilmės amerikiečių rėmėjais, kad paskatintų vietos tinklus organizuoti savo pačių renginius ir skleisti demokratų kampanijos žinią.

Nors lenkų kilmės amerikiečiai nėra itin didelė demografinė grupė, daugelis jų gyvena vadinamosiose „svyruojančiose valstijose“, kurios yra labai svarbios bet kurio kandidato pergalei. Skaičiuojama, kad Mičigane jų yra 784 tūkst., Pensilvanijoje – 758 tūkst., o Viskonsine – 481 tūkstančio. Šiose trijose vietose šią savaitę lankosi K. Harris.

„Kalbame apie rinkimus, kuriuose kelių tūkstančių rinkėjų persvara bet kurioje iš šių valstijų gali lemti viską“, – sakė lenkų kilmės Tomas Malinowskis, buvęs demokratų Kongreso narys iš Naujojo Džersio.

Filipas Jotevski, atsakingas už ryšių palaikymą su diaspora ir etninėmis bendruomenėmis, trečiadienį vykusiame K. Harris pokalbyje teigė, kad jei D. Trumpas grįš į valdžią, „jis parduos Ukrainą“, nes daugelį metų „glaudėsi prie Vladimiro Putino“.

Savo ruožtu D. Trumpas sekmadienį turėtų apsilankyti Pensilvanijoje esančioje lenkų kilmės amerikiečių šventovėje ir atidengti paminklą antikomunistiniam judėjimui „Solidarumas“. Respublikonų kandidatas ten atvyks tuo pačiu metu kaip ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

K. Harris „žinojo, ką kalba“

Lenkų bendruomenė dėmesio centre atsidūrė rugsėjo 10 dieną Filadelfijoje vykusių debatų metu, kai D. Trumpas du kartus atsisakė pasakyti, ar nori, kad Ukraina laimėtų karą prieš Rusiją.

„Derėtis dėl susitarimo, – sakė D. Trumpas. – Nes turime sustabdyti visų šių žmonių gyvybių naikinimą.“

K. Harris atšovė, kad jei invazijos metu D. Trumpas būtų buvęs prezidentas, Vladimiras Putinas „sėdėtų Kyjive ir žvelgtų į likusią Europos dalį, pradedant Lenkija“.

Kai kurie nustebo, tačiau džiaugėsi išgirdę, kad jų bendruomenė paminėta debatų scenoje.

„Ji žinojo, ką kalba“, – teigė 67 metų Tony Polas, į pensiją išėjęs gaisrininkų vadas iš Erio, Pensilvanijos, kuris ketvirtį amžiaus padėjo vadovauti vienai lenkų kilmės amerikiečių brolijai.

„Manau, kad tai visiems kelia susirūpinimą – jei Ukraina kris, tada Lenkija bus kita, ir tai kelia didelį nerimą“, – sakė jis.

61 metų Gosia Dodi, kilusi iš Lenkijos, o dabar JAV pilietė, gyvenanti Mičigane, sakė, kad D. Trumpo palankumas V. Putinui yra pavojingas Lenkijai.

„Noriu, kad karas baigtųsi, bet ne taip, kaip jis sako, – teigė G. Dodi. – Jis galvoja, kad gali viską sutvarkyti per vieną dieną ar panašiai, o tai yra juokinga.“

Naujienų agentūros AP kalbinti lenkų kilmės amerikiečiai teigė norintys, kad kandidatai siektų išlaikyti paramą Ukrainai, Lenkijai ir NATO, be kita ko, siekdami ir saugumo Rytų Europoje bei kitur žemyne.

D. Trumpas anksčiau yra siūlęs išvesti JAV iš NATO ir reikalavęs, kad sąjungininkės padidintų savo išlaidas gynybai ir taip sumažintų Vašingtonui tenkančią naštą. Jei jos to nepadarys, perspėjo D. Trumpas, JAV nesilaikys savo sutartinių įsipareigojimų ir paskatins rusus „daryti, ką nori“.

Svyruojantys tarp demokratų ir respublikonų

53 metų Pete'as Alibali, būdamas 16 metų, emigravo iš Lenkijos, tuomet priklausiusios SSRS įtakos sferai, nes jo motina, chemikė, norėjo siekti karjeros netapdama komunistų partijos nare.

Visą gyvenimą buvęs demokratu, dabar gyvenantis Madisone, Viskonsino valstijoje, P. Alibali mano, kad V. Putinas yra „grobuonis ir sovietų tęsinys“. Be rūpesčio dėl gimtosios Lenkijos, jis nerimauja, kad pralaimėjus Ukrainai gali kilti grėsmė ir Baltijos šalims.

P. Alibali pripažino, kad daugelis lenkų kilmės amerikiečių yra konservatyvūs, nes užaugo skaitydami lenkiškus laikraščius, dirbdami lenkiškose įmonėse, klausydamiesi lenkiško radijo ir lankydami savo rajono katalikų bažnyčią. Savo dėdę, gyvenantį Čikagoje, jis apibūdino kaip „labai aršų Trumpo šalininką“.

„Trumpas suskaldė mano šeimą“, – sakė P. Alibali.

Lenkų kilmės amerikiečių rinkėjai prezidento rinkimuose daugelį metų svyruoja tarp demokratų ir respublikonų. 2016-aisiais jie palaikė D. Trumpą, bet 2020-aisiais parėmė prezidentą Joe Bideną.

T. Malinowski teigė, kad D. Trumpo planuojamas apsilankymas šventovėje „rodo, kad jis nervinasi, jog galimai praranda rinkėjus, kuriuos jis laikė savaime suprantamu dalyku“. Jis taip pat sumenkino bet kokias užuominas apie D. Trumpo ir A. Dudos, dešiniojo sparno politiko, kartą pasiūliusio savo šalyje esančią karinę bazę pervadinti D. Trumpo fortu, draugystę.

Kalbintų lenkų kilmės amerikiečių teigimu, A. Dudos ir Lenkijos žodis amerikiečiams kvestionuojant paramą Ukrainai bus itin svarbus.