PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 09:32

Knygų vagys Lietuvos rinkai pridarė apie 2 mldr. eurų žalos

Lietuva

Kompiuteris / Pixabay

EtapliusŠaltinis: ELTA


312277

Knygų vagys per metus rinkai padaro žalos už daugiau nei 2 mlrd. eurų. Vis dėl to, Lietuvos Leidėjų Asociacijos (LLA) vadovė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė portalui 15 min.lt teigė, kad nuostoliai, gali būti ir didesni.

„Manau, ji (žala – ELTA) yra kur kas didesnė“, – portalui tikino R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Pasak 15 min.lt, nelegaliai literatūros kūriniais yra dalijamasi socialinių tinklų, tokių kaip „Facebook“ privačiose grupėse. Viena tokių – „Nemokamos pdf knygos (knygų lentyna)“, turinti apie 13 tūkst. narių.

LLA vadovės teigimu, didelės kainos ir ribotas prieinamumas internete bei nepakankamas lėšų skiriamas bibliotekų fondams formuoti yra vienos iš pagrindinių priežasčių, kodėl nelegaliai perkamų ir platinimų literatūros kūrinių gausu socialinėje erdvėje.

„Konkurencija didėja, kainos auga, o finansavimas yra toks pats, kaip ir 2008 metais. Jeigu žmogui reikia stovėti 9 mėnesius bibliotekos eilėje ir jis neturi lėšų įsigyti knygos, tai jis automatiškai ieško lengviausių kelių“, – komentavo R.Elijošaitytė-Kaikarė.

LLA vadovės teigimu, jos vadovaujama įstaiga deda daug pastangų, kad sumažintų knygų vagysčių mastelį. Tam organizuota ir ugdymo kampanijas, siekianti užkardyti įvairias piratavimo platformas.