PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 23 d. 15:18

Lazdynų aikštės prie „Ryto“ skulptūros laukia pokyčiai, į projektavimą įtraukiami ir gyventojai

Vilnius

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės inf.


302161

Birželio 5 d. 18 val. Lazdynų gyventojai kviečiami į nuotolinį susirinkimą dėl siūlomų aikštės prie „Ryto“ skulptūros pokyčių. Renginyje bus pristatyta tvarkomos teritorijos koncepcija ir projektinių pasiūlymų užduoties projektas. Po pristatymo vyks diskusija, kurioje gyventojai galės išreikšti savo nuomonę dėl siūlomų pokyčių.

Gyventojai iš anksto kviečiami susipažinti su projektinių pasiūlymų užduoties projektu. Pasiūlymus galima teikti iki birželio 5 d. 15.00 val. telefonu +370 661 80127 darbo dienomis 9.00-17.00 val. arba el. paštu dalyvavimas@idvilnius.lt arba tiesiogiai dalyvaujant susitikime. Teritorijos sutvarkymo koncepcija bus pateikta gegužės 29 d. vilnius.lt puslapyje želdynų skiltyje bei „ID Vilnius“ pranešime.

Atsižvelgus į viešo aptarimo metu išsakytus gyventojų pasiūlymus, bus parengta užduotis projektuotojui. Vėliau visuomenei bus pristatyti projektiniai pasiūlymai. Įvertinus gautas pastabas ir specialistams patvirtinus projektinius pasiūlymus, bus rengiamas techninis projektas ir, gavus leidimą, pradedama rangos darbai.

Pasiruošimas aikštės rekonstrukcijai prasidėjo 2020 m. Lazdynų „Ryto“ bendruomenės iniciatyva. Gyventojai dalyvavo internetinėje apklausoje ir išsakė savo pasiūlymus gyvų susitikimų metu. Pristatoma aikštės pokyčių koncepcija remiasi gyventojų išsakytomis idėjomis.

Projektą ir susitikimą su gyventojais organizuoja UAB „ID Vilnius“ bendradarbiaujant su VšĮ „Vilniaus miesto parkai“. Projekto vadovė – Viktorija Bogdanovienė, kraštovaizdžio architektė – Liubou Vinslovė.

Aikštė prie „Ryto“ skulptūros

Viešoji erdvė – aikštė prie „Ryto“ skulptūros, yra Lazdynų šiaurinėje dalyje tarp Architektų g. 152, 158 ir aplinkinių daugiabučių. Šalia aikštės – buvęs prekybos ir paslaugų centras „Lazdynai“. Šiuo metu tose patalpose veikia parduotuvė „Maxima“ bei kelios kavinės. Aikštės centre stovi skulptoriaus Gedimino Karaliaus skulptūra „Rytas“, pastatyta 1975 metais, kuri yra įtraukta į nekilnojamųjų kultūros paveldo vertybių registrą, kaip ir pats Lazdynų gyvenamasis rajonas. Ši skulptūra, lazdyniečių vadinama „arkliu“, buvo populiarus sovietmečio Vilniaus simbolis ir viena ryškiausių to meto skulptūrų. Ji ir šiandien išlieka svarbia Lazdynų puošmena bei nuolatine vietos gyventojų susitikimo vieta.

Vienas iš vertingiausių Lazdynų rajono bruožų yra atviros erdvės, kurias formuoja laisvai suplanuotos daugiabučių grupės, natūralus reljefas ir pušynai. Šios erdvės yra gerai subalansuotos, funkciškai ir vizualiai susijusios su aplinka, neprarandant „žmogiško“ mastelio. Nagrinėjama teritorija apima apie 0.7 ha ir yra svarbi Lazdynų bendruomenei kaip susibūrimų ir švenčių vieta. Aikštėje auga eglė, kurią gyventojai puošia per Kalėdas, taip pat yra keli klevai. Bendrojo plano sprendiniuose teritorija patenka į intensyviai naudojamų želdynų funkcinę zoną.