PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugsėjo 16 d. 13:28

„Lazdijų ruduo 2024“:  Rudaminoje šoko visa rajono bendruomenė 

Lazdijai

Etaplius.LTŠaltinis: Lazdijų rajono savivaldybė


318755

Nors dangus žadėjo lietų, šiandien po pietų visi keliai vedė Rudaminon. Kaip buvo skelbta, įdomia teatralizuota programa visus čia sukvietė tradicinė krašto šventė „Lazdijų ruduo 2024“. Renginys šiemet – ypatingas, skirtas Rudaminos amatų centro veiklos 10-mečiui ir Europos paveldo dienoms paminėti. Šventės tema – „Ką išmoksi, ką sužinosi – kupros neauginsi, ant pečių nenešiosi“.

Gausų svečių būrį sveikinusi rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė pasidžiaugė, kad buvusi Rudaminos mokykla gyvena antrąjį gyvenimą, kad yra įveiklinta, o joje pomėgių randa ir patys mažiausieji, ir garbaus amžiaus senjorai. Pakvietusi linksmintis, bendrauti, linkėdama iš šventės namo parsinešti glėbius gerų emocijų, nepakartojamų įspūdžių, ji Rudaminos amatų centrui jo 10-ojo gimtadienio proga įteikė solidaus dydžio tortą.

Šventei startą davė pažintinis pasivaikščiojimas „Rudaminos keliu“. Daugiau nei 10 kultūros paveldo objektų miestelyje aplankė žygeiviai. Tarp jų – žymioji Rudaminos Švč. Trejybės bažnyčia, Rudaminos piliakalnis bei dvaras. Naujų detalių apie juos sužinota iš gido Jono Malinausko lūpų.

Gražiai prisiminta Rudaminos amatų centro, švenčiančio 10 metų sukaktį, istorija. Ta proga pristatyta paroda “Rankomis išglostyti, širdimi palytėti”, kurioje eksponuojamus darbus sukūrė buvę amatų centro mokiniai, būrelių lankytojai ir jų mokytojai. Joje – savo originalumu stebinantys keramikos dirbiniai, mekrame technika rišti darbai, žolynų ir gėlių kompozicijos. Tie, kas jos aplankyti šiandien nespėjo, dar turi laiko: paroda veiks iki rugsėjo 23 dienos.

Priminsime: 2014 m. rugsėjo 24 dieną renovuotose buvusios Rudaminos mokyklos dirbtuvėse buvo įsteigtas pirmasis rajone amatų centras. Per dešimt veiklos metų įvairiausių amatų mokėsi tūkstančiai suaugusiųjų ir vaikų, buvo organizuojamos stovyklos, vaikų ir suaugusių neformaliojo švietimo, 3 kultūros paso bei sukurta daugiau kaip 10 įvairių edukacinių programų, bendradarbiauta su Lazdijų rajono amatininkais ir kitomis įstaigomis, organizuojami renginiai, įgyvendinami projektai, kuriami meno darbai, reprezentuojantys mūsų krašto kultūrą ir istoriją.

Šventė šurmuliavo išradingai įrengtuose kiemeliuose: rajono įstaigos, organizacijos, bendruomenės įvairių veiklų bei amatų svečius mokė edukacijoje „Kol mokaisi – tol gyveni“.

Kaip ir kasmet, Lazdijų krašto šokių kolektyvai nuo pačių mažiausiųjų darželinukų iki solidžių senjorų lygiai 17 valandą sukruto šokti – įsijungė į nacionalinę akciją „Visa Lietuva šoka“.

Kokia gi šventė be amatininkų, tautodailininkų, prekybininkų mugės? Gausus jų būrys siūlė dirbinių buičiai, valgių bei gėrimų. Veikė ir blusturgis, kviesdamas saugoti praeitį ir prisiminti tvarumą.

Šventės pabaigoje prie bendro suneštinės iškilmingos vakarienės, skirtos Rudaminos amatų centro 10-mečiui, stalo sėdo visi, kas savo darbais, idėjomis ar kitokia veikla prisidėjo, kad amatų centras taptų toks, koks šiuo metu yra – turiningo laisvalaikio ir gražaus kūrybiškų žmonių bendravimo vieta. Čia buvo supjaustytas ir visiems padalintas savivaldybės merės atvežtas tortas, pasidalinta gražiais centro 10 metų veiklos prisiminimais.