PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 14:37

Lazdijų rajone paminėta Gedulo ir vilties diena

Lazdijai

Etaplius.LTŠaltinis: Lazdijų rajono savivaldybė


304812

Šiandien, minint Lietuvos gyventojų didžiųjų netekčių ir pasipriešinimo okupacijoms 83-ąsias metines, Šeštokuose vyko Gedulo ir vilties dienos minėjimas. Minėjimas prasidėjo visuotine tylos minute, vėliau – Švč. Mergelės Marijos, nuolatinės gelbėtojos, bažnyčioje buvo aukojamos šventos Mišios, po kurių susirinkusieji vieningai žygiavo į šalia Šeštokų geležinkelio stoties esantį skverą.

Ten, prie Kryžiaus, skirto iš šios geležinkelio stoties 1941 m., 1944–1952 m. ištremtų Lazdijų rajono gyventojų atminimui, savivaldybės vadovai bei susirinkusieji padėjo gėlių, uždegė žvakutes.

„Nuoširdžiai kviečiu visus būti vieningais, susitelkusiais. Nepamirškime, prisiminkime ir minėkime“, – kalbėjo savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Vidurdienį, Lazdijų miesto Nepriklausomybės aikštėje Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai skaitė tremtyje mirusių Lazdijų rajono gyventojų pavardes ir jų istorijas.

1941 metų birželio 14 dieną Sovietų Sąjunga pradėjo masinį Lietuvos gyventojų trėmimą. Šeštokų geležinkelio stotis tapo tremtinių amžino atsisveikinimo su tėviške vieta. Iš viso išvežta apie 131 600 žmonių. Skaudžios, ištisas kartas sukrėtusios istorijos, šiandien gyvos ne mažiau nei tuomet, kai gyvuliniuose vagonuose tautiečiai buvo gabenami į Sibiro platybes.