PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 12 d. 18:02

Latvijoje nuo lapkričio bus uždrausta važinėti Baltarusijoje registruotomis transporto priemonėmis

Pasaulis

„Regitra“ nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


318299

Latvijos parlamentas ketvirtadienį balsavo už tai, kad nuo lapkričio mėnesio šalies keliais būtų uždrausta važinėti Baltarusijoje registruotoms transporto priemonėms – taip siekiama užkirsti kelią Ukrainos priešams išvengti tarptautinių sankcijų.

Pareigūnų teigimu, Baltarusija veikia kaip užpakalinės durys, pro kurias iš ES į Rusiją patenka produktai, kuriems taikomos sankcijos, nes jie gali būti oficialiai eksportuojami į Baltarusiją, o tik po to keliauti į didžiąją kaimynę.

Dėl šios priežasties birželio pabaigoje ES sugriežtino sankcijas Baltarusijai, siekdama užkirsti kelią jų apėjimui.

„Atsižvelgiant į naujus ES apribojimus, nuo liepos 1 dienos taikomus Baltarusijai dėl jos dalyvavimo Rusijos kare prieš Ukrainą, Baltarusijoje registruotas transporto priemones bus draudžiama naudoti Latvijoje, taip pat kirsti Latvijos sieną iš Baltarusijos arba Rusijos“, – pareiškė Latvijos parlamentas, priėmęs šį teisės aktą.

Parlamentas pridūrė, kad ES apribojimai visų pirma „draudžia Baltarusijoje registruotiems lengviesiems automobiliams įvažiuoti į ES per Latvijos-Baltarusijos ir Latvijos-Rusijos sienos perėjimo punktus“.

Latvijoje jau esantys baltarusiški automobiliai, sunkvežimiai ir vilkikai iki lapkričio mėnesio turi būti arba išgabenti atgal į Baltarusiją, arba perregistruoti ir gauti ES valstybinius numerius.

Vienintelės išimtys taikomos modifikuotoms transporto priemonėms, skirtoms neįgaliesiems, ir automobiliams, turintiems specialius leidimus.

Bet kuriai Baltarusijoje registruotai transporto priemonei taip pat bus leista vieną kartą pravažiuoti per Latviją tranzitu, jei jos maršrutą iš anksto patvirtins Latvijos valdžios institucijos.

Panašios priemonės anksčiau šiais metais buvo įvestos transportui iš Rusijos.