PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Vasario 6 d. 14:44

Lapinių kopūstų, špinatų ir žirnelių sriuba

Vilnius

Asociatyvi nuot.

Viktorija ValčiukaitėŠaltinis: Etaplius.lt


28001

„Ne viskas, kas skanu, yra brangu, ir ne viskas, kas brangu, būtinai yra skanu“, – įsitikinusi tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė.

Sriubai reikės:

1 litro vištienos sultinio;

1 galvutės česnako, perpjautos pusiau;

2 šakelių rozmarinų;

100 g. lapinių kopūstų lapų (kale), (kietus stiebelius nupjaukite);

2 saujų špinatų lapų;

3 stiklinių (420 g.) žalių žirnelių (tiks šaldyti);

1 stiklinės mėtų lapelių; druskos, pipirų.

Patiekimui: jogurto arba švelnios ožkų pieno varškės.

Dideliame puode užkaiskite sultinį kartu su perpus perpjauta česnako galva ir rozmarinu. Užvirus skysčiui po poros minučių išimkite česnaką ir rozmarinus. Lapinius kopūstus pasmulkinkite ir sudėkite į smulkintuvą kartu su špinatais. Supilkite pusę sultinio ir plakite, kol gausite tirštą vientisą masę. Sudėkite žirnelius, mėtų lapelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite likusį sultinį ir plakite, kol sriuba įgaus vientisą struktūrą. Supilkite atgal į puodą ir pašildykite sriubą ant silpnos ugnies. Jeigu mėgstate, pagardinkite jogurtu ar grietine.

„Verta atkreipti dėmesį į pakuotę, pavyzdžiui, jeigu jums reikia keliolikos gramų produkto, natūralu, kad perkant didesnį kiekį, jis kainuos pigiau, tačiau jeigu pirksite mažesnį, kilogramo kaina bus nors ir didesnė, tačiau produktą suvartosite visą ir taip sutaupysite, tad nereikės sukti galvos, kur dėti likusius kelis šimtus gramų produkto“, – pataria specialistė.

Pavyzdžiui, 400 g šaldytų žirnelių pakelis kainuoja nuo 0,87 iki 1,45 eurų. Kiek sudėtingiau renkantis produktus, kurių reikia tik šiek tiek, o parduodama gerokai didesnėmis pakuotėmis. Pavyzdžiui, špinatai. 200 g pakuotė kainuoja 1,23 eurus, o štai 70 g – 0,99 euro centus. Natūralu, kad labiau apsimoka pirkti didesnę pakuotę, tačiau neplanuojantys iš špinatų gaminti papildomai, turėtų rinktis mažesnę pakuotę, nes sunaudos ją visą iškart ir sukti galvos, kur padėti likutį. Jeigu tą dieną planuojate gaminti ir vištieną, pirkite su kaulu, jį apvirus – turėsite sriubai tinkamą sultinį ir sutaupysite.

„Beje, jeigu turite galimybę, visuomet prieskonines daržoves pirkite vazonėlyje, jos ilgiau laikysis, papuoš jūsų palangę, ir naudosite ilgesnį laiką. O ir aromatas neprilygsta jau nuskintoms“, – priduria N. Degutienė.

Taigi renkantis brangesnius produktus, šis patiekalas 4 asmenims gali kainuoti apie 6 eurus, o pigesnius – beveik 2 eurais pigiau – apie 4 eurus. Žinoma, bendra kaina gali skirtis dėl produktų svorio, tarkime, ne visos česnako galvos sveria vienodai arba ne visi kopūstai svers tiek pat.