PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 17 d. 07:54

„Laiptų galerijoje“ – tapytojos Monikos Bičiūnienės kūrybos lobynas

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita Galdikienė ŠMKC „Laiptų galerija“Šaltinis: Etaplius.LT


301476

Gegužės 14 dieną Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ duris atvėrė vienos garsiausių tapytojų primityvisčių – Monikos Bičiūnienės (1910 – 2009) tapybos darbų paroda. Ją pristatė menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė ir Rokiškio krašto muziejaus rinkinių kuratorė Dalia Kiukienė.

Monika Bičiūnienė gimė Baubliuose, Panemunio valsčiuje, tad simboliška, kad parodos atidarymo iškilmėse pirmoji žodį tarė menininkės kraštietė Dalia Kiukienė. „Laiptų galerijos“ viešnia parodos lankytojams plačiau papasakojo apie Monikos Bičiūnienės biografiją bei atskleidė dailininkės kūrybinio kelio vingius.

Žymi mūsų šalies menininkė tapyti pradėjo gana vėlai – šeštajame dešimtmetyje, paskatinta savo sūnaus, profesionalaus dailininko, tapytojo Rimo Zigmo Bičiūno. Būtent jis pirmasis pastebėjo išskirtinį mamos talentą. Pravėrusi savo meninės sielos skrynią, Monika Bičiūnienė tapyti nenustojo iki pat gyvenimo pabaigos.

Iš viso menininkė yra nutapiusi per 2000 paveikslų. Nuo 1966 m. Monika Bičiūnienė pradėjo rengti asmenines parodas, kurios nukeliavo iki Belgijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, JAV ir kitų šalių. Jos vardas įrašytas į „Pasaulio naiviojo meno enciklopediją“, kuri išleista Londone 1984 m. Dailininkės kūrinių yra įsigiję daugelis garsių pasaulio muziejų, tarp kurių ir Niujorko Guggenheimo.

Daugiau kaip 170 autorės darbų yra saugomi ir Rokiškio krašto muziejaus rinkiniuose. Būtent šiam muziejui „Laiptų galerija“ yra dėkinga už galimybę su Monikos Bičiūnienės išskirtiniu talentu supažindinti plačiąją visuomenę.

Į parodos atidarymą atvykusi menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė įvairiais rakursais analizavo ne tik Monikos Bičiūnienės kūrybą, bet ir atskleidė naiviojo meno sąvokos subtilybes. Menotyrininkė pasakojo, kad savamokslių menininkų darbuose vyrauja specifinė meninė raiška, tad įvairiais laikais teoretikai ieškojo tinkamo termino, apibrėžiančio šių menininkų išskirtinumą. Neretai tokie kūrėjai buvo vadinami „sekmadienio dailininkais“, primityvistais, mėgėjais, kol galiausiai priimtiniausiu pavadinimu tapo naiviojo meno dailininkai.

Monikos Bičiūnienės darbuose atsiskleidžia tikroji jos primityvistės prigimtis. Dailininkės darbai ryškūs, spalvoti. Juose įamžintos kaimo gryčios, naminiai gyvūnėliai, čia apstu žmonių ir įvairiausių smulkių detalių. Kaip ir daugelio naiviojo meno atstovų darbai, Monikos Bičiūnienės kūriniai skleidžia tyrą šviesą ir džiaugsmą, meilę ją supantiems žmonėms bei gyvenimui.

Tai jau antroji Monikos Bičiūnienės darbų paroda „Laiptų galerijoje“. Susipažinti su žymios mūsų šalies dailininkės kūryba galima iki gegužės 25 d. Paskutinę parodos eksponavimo dieną, 13 val., tapytojos gerbėjai kviečiami ir į filmo „Monika Bičiūnienė: tapyba man – visas gyvenimas“ peržiūrą.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius