PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 10 d. 15:22

„Laiptų galerijoje“ pristatyta meninė kompozicija SVEIKA, VASARA!

Lietuva

Darius Ančerevičius

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


304207

Birželio 6 dieną vasarai duris plačiai atvėrė jaunieji Šiaulių miesto menininkai. „Laiptų galerijoje“ pristatyta Šiaulių dailės mokyklos ir Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos bendras projektas – meninė kompozicija SVEIKA, VASARA!

Dar praėjusių metų rudenį Šiaulių dailės mokyklos mokytojai Irenai Šliuželienei netikėtai kilo mintis sukurti knygelę, į kurią nugultų šios ugdymo įstaigos auklėtinių darbai: „Kasmet mūsų mokyklos vaikai kuria iliustracijas knygoms. Tačiau dažniausiai jos taip ir nepasiekia plačiosios visuomenės. Šįkart norėjosi, kad meno kūriniai iš tiesų įgautų knygos iliustracijų pavidalą. Taip pamažu ir išsirutuliojo idėja, kuri šiandien turi realų pavidalą“.

Pasakos, skirtos tiek vaikams, tiek ir suaugusiems, siužetą bei pavadinimą – „Kaip Sraigius laimės ieškojo“ – padiktavo vaikų sukurti personažai. Knygos autorei Irenai Šliuželienei beliko galutinai sudėlioti visus taškus ant „i“ ir išvystyti gražią istoriją. Ir jai pavyko!

Kiek daugiau nei 40-ies puslapių knygelėje pasakojama apie seniai seniai gyvenusį Sraigių, kuris nuobodulio vedinas, patraukė į platųjį pasaulį laimės ieškoti. Ilgos kelionės metu jis sutinka daugybę pakeleivių – tarp žolių šmirinėjančią pelytę, pievose iškylaujančius ežiukus, ant ramunės žiedo besisupančią plaštakę, kūdroje kurkiančias varles, vandenyje besipliuškenantį poną Lydeką, nuo šakos ant šakos liuoksinčią voverytę bei daugelį kitų personažų. Deja, nei vienas iš jų nesugeba atsakyti į Sraigiaus klausimą: „Kas yra toji tikroji laimė?“

Vis dėlto pasakos pabaigoje Sraigius randa atsakymą į savo klausimą! Laimės prasmę jam padeda suprasti piešiantys, tapantys bei lipdantys vaikai. Menas yra tas stebuklas, kuris geba ne tik suteikti laimę, bet ir pasidalinti ja su kitais.

Laime sukūrus neeilinę knygą, iliustruota pačių vaikų kūriniais, Šiaulių dailės mokykla panoro pasidalinti ir su kitais jaunaisiais Šiaulių miesto menininkais. Nutarta, kad knygos pristatymą puikiai papildytų meninė kompozicija, kur skaitomos pasakos tekstus lydėtų švelnūs muzikos garsai. Prie šios idėjos mielai panoro prisijungti Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mokiniai.

Renginio metu pasakos tekstus skaitė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Juozas Bindokas. Prie muzikinės dalies improvizacijos prisijungė net keliolika jaunųjų muzikų, įsikūnijusių į įvairiausius personažus. Visą meninę kompoziciją apjungė Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“ eksponuota vienos dienos Šiaulių dailės mokyklos moksleivių keramikos ir grafikos darbų (knygelės iliustracijų) paroda.

Šiaulių dailės mokykla ir Šiaulių 1-oji muzikos mokykla jėgas tokiai meninei kompozicijai suvienijo pirmąjį kartą. Nepaisant to, tikėtina, kad panašaus pobūdžio bendrų projektų gali būti ir kur kas daugiau.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Julita Galdikienė