PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Spalio 15 d. 13:05

„Laiptų galerijoje“ – pažintis su Arvydu Juozaičiu ir jo kūryba

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita Galdikienė ŠMKC „Laiptų galerija“Šaltinis: Etaplius.LT


323980

Į Šiaulių miesto kultūros centrą „Laiptų galerija“ sugrįžo GERAS SEKMADIENIS ŠIAULIUOSE. Spalio 13 dieną čia lankytojų laukė susitikimas su filosofu, humanitarinių mokslų daktaru, rašytoju publicistu, sportininku Arvydu Juozaičiu.

Renginio metu žinomas mūsų šalies visuomenės veikėjas pristatė net 3 naujausias savo knygas: „Kudirka – buvau atėjęs“ (2023), „Kauno saulė. Miesto etapas“ (2023) ir „Trys lietuviškos dramos“ (2024).

„Šimtas metų žmogui yra palaimingas amžius, šimtas metų valstybei – ne. Per šimtmetį valstybė vos ne vos susikuria išlikimo pamatus. Tuos pamatus kaimynų geopolitika ir agresija, pasaulio jėgos nenuilstamai ir nuolat kėsinasi sugriauti“, – rašoma vienoje iš Arvydo Juozaičio knygų, kurios herojai ir antiherojai – iš mūsų XX amžiaus.

Visos šios knygos paremtos istoriniais faktais. Autorius susitikimo metu atskleidė daugeliui dar negirdėtų detalių apie žinomus mūsų šalies istorinius veikėjus, pasidalino savo gyvenimo patirtimi bei papasakojo, kas jį įkvepia rašyti gana sudėtingo žanro kūrinius.

„Mano misija nuo pat 15 metų buvo rašyti ir užrašyti, kas vyksta Lietuvoje, numatyti perspektyvas, įamžinti. Bet likimas šitaip mėtė, kad aš be misijos dar turėjau atlikti pareigas, kurios, įsijauti, kad tai yra misija, bet tai yra daugiau pareiga. Tai pagrindinė mano misija, vis dėlto buvo ir yra – rašyti ir užrašyti“, – pasakojo Arvydas Juozaitis.

Renginio metu ištraukas (dialogus) iš knygų „Kudirka – buvau atėjęs“ bei „Kauno saulė. Miesto etapas“ skaitė VŠDT aktorius Vladas Baranauskas. Žinomo aktoriaus įtaigi tekstinė interpretacija, regis, klausytojus nukėlė į tuos neramius laikus, leido pasijusti istorinių įvykių dalimi. Trečiąją knygą – „Trys lietuviškos dramos“ – citavo pats autorius, kuris tuo pačiu atskleidė daugiau detalių ir apie knygos turinį.

Arvydas Juozaitis Šiauliuose nėra dažnas svečias, tad į susitikimą-pokalbį atvykę „Laiptų galerijos“ lankytojai dėkojo už galimybę ne tik paklaidžioti istorijos vingiais, bet ir artimiau susipažinti su pačiu autoriumi, jo vidine pasaulėžiūra.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius