PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 1 d. 13:52

 „Laiptų galerijoje“ – Briuselyje karaliavusi „Individualistų“ paroda

Šiauliai

Darius Ančerevičius

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


303136

Gegužės 30-osios vakarą „Laiptų galerijos“ lankytojus subūrė Lietuvos dailininkų grupės „Individualistai“ tapybos darbų parodos atidarymas, kurį vainikavo ne tik svečių iš sostinės vizitas, bet ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės Rasos Rapalytės muzikinis sveikinimas.

Visai neseniai Briuselyje (Belgijoje) karaliavusi paroda šiauliečius bei miesto svečius kviečia susipažinti su 32 ekspozicijoje esančiai darbais, kuriuos kūrė tokie žinomi mūsų šalies dailininkai kaip Svajūnas Armonas, Juozas Pranckevičius, Pranas Gudaitis, Aloyzas Stasiulevičius, Gražina Vitartaitė, Jonas Daniliauskas, Giedrė Riškutė, Ričardas Bartkevičius, Gintaras Palemonas Janonis, Linas Gelumbauskas, Arvydas Kašauskas, Ieva Liaugaudaitė, Jonas Butkevičius, Lilija Valatkienė ir Vytautas Poška.

Į parodos atidarymą iš Vilniaus atvykę tapytojai Gražina Vitartaitė ir Vytautas Poška negailėjo gražių žodžių savo kolegoms „Individualistams“. Gražina Vitartaitė šventinio vakaro metu papasakojo ir kaip ši paroda nukeliavo iki Belgijos, o vėliau, sugrįžusi į Lietuvą, pristatyta būtent „Laiptų galerijoje“: „Mes turime parodyti, ką Lietuva turi. Turime didžiuotis savo šalimi, ji tokia nuostabi. Džiaugiuosi paroda ir parodytu dėmesiu“.

1993 metais įsikūrusią grupę „Individualistai“ šiuo metu jungia 50 įvairaus braižo dailininkų, kuriuos vienija pagarba tapybos meno tradicijai, savojo kultūrinio identiteto suvokimas bei modernumo jungties idėja. Pavadinimą bei tradicijas dailininkai perėmė iš 1939 metais (atkreipkite dėmesį, kaip gražiai „sužaidžia“ skaičiai) veikusios „Individualistų“ sekcijos, vienijusios žymius to meto dailininkus – arsininkus ir jų pasekėjus, padėjusius modernizmo pagrindus nacionalinei Lietuvos dailei.

„Individualistai“ didelį dėmesį skiria ištikimybei spalvų menui, lietuviškos tapybos mokyklos tęstinumui, neabejingumui savo krašto kultūrai, etninėms šaknims, sąjungai paveldėtų tradicijų su šiuolaikine daile. Šios grupės nariai savo kūryboje vengia šokiruojančių, stipriai deformuotų meninių formų. Jie mieliau ieško harmonijos, spalvų, faktūrų, potėpių sintezės, nepamiršdami senųjų ištakų ir estetinio žvilgsnio. Visa tai atsispindi ir šioje „Laiptų galerijoje“ eksponuojamoje parodoje.

„Mes visi, žmonės, esame individualistai. Juk visi esame skirtingi, turime savitą polėkį. Tapyba skirta žmogui, jis turi dvasią pagauti, o širdis visada parodo kelią“, – apie „Individualistų“ kūrybinį išskirtinumą pasakojo šios dailininkų grupės primadona Gražina Vitartaitė.

„Laiptų galerijos“ lankytojai bei svečiai parodos atidarymo iškilmėse sulaukė ir muzikinio sveikinimo. Gražiausias prancūziškų romansų melodijas dovanojo Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Rasa Rapalytė.

Su Lietuvos dailininkų grupės „Individualistai“ autorių kūriniais „Laiptų galerijoje“ (Žemaitės g. 83, Šiauliai) galima susipažinti iki birželio 15 d. Nepraleiskite išskirtinės galimybės!

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius