Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
VMVT nuotr.
Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt
Europos Komisijos skelbiamais duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto atliekų, su tuo susiję sąnaudos siekia 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto pasaulyje – tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse.
Siekiant mažinti maisto švaistymą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atnaujino „Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašą“.
Pakeistame dokumente gerokai išplėstas asortimentas maisto produktų, kuriuos prekybininkai ar viešojo maitinimo įmonės gali atiduoti labdarai. Į sąrašą įtraukta daugiau gyvūninių produktų. Pavyzdžiui, nuo šiol labdarai galės būti perduoti kiaušiniai, medus, mėsos konservai ir pan. Į atnaujintą galimų perduoti labdarai produktų sąrašą taip pat įtraukti fasuoti produktai iš viešojo maitinimo įmonių, kurių šios nesunaudojo. Taip pat išplėstas sąrašas negyvūninio maisto produktų, kuriems numatytos rekomendacijos, leidžiančios pratęsti jų vartojimo terminus „geriausias iki“. Atnaujintame labdaros apraše reglamentuoti atiduodamo labdarai maisto apskaitos, atsekamumo, ženklinimo ir kiti klausimai, nepamirštant svarbiausio šios veiklos prioriteto – užtikrinti maisto saugą ir gyventojų sveikatą.
Ankstesnis VMVT specialistų parengtas „Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašas“ galioja nuo 2016 m. rugsėjo 1 d., jis periodiškai peržiūrimas ir atnaujinamas, įvertinat besikeičiančius vartotojų įpročius ir didėjančią maisto tvarkymo įmonių atsakomybę. Vadovaujantis šiuo aprašu, labdaros organizacijos gali maisto produktus perpakuoti, perfasuoti ar perrūšiuoti, nurodant privalomą šių produktų ženklinimo informaciją.