PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 18 d. 11:54

L. Kasčiūnas siūlys regiono gynybos ministrams svarstyti dėl bendro kasetinių šaudmenų įsigijimo

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.jpg

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


310176

Lietuvai nutarus trauktis iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas tikina siūlysiąs regiono kolegoms svarstyti dėl bendrų šios amunicijos įsigijimų.

„Apie regioninių pirkimų galimybę šiai minutei kalbėti anksti. Vertinčiau ją kaip labai įdomią“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė L. Kasčiūnas, nurodydamas, jog dėl tokių galimybių galėtų tartis Suomija, Lenkija bei Baltijos šalys.

„Tai tos šalys, kurios galėtų tokius pirkimus daryti. Ir, manau, tai būtų labai efektyvu ir svarbu – ypač kai kreipiesi dėl pirkimų kaip regionas. Tai yra geras dalykas. Manau, tokią opciją savo kolegoms gynybos ministrams aš pasiūlysiu“, – teigė jis.

Ministras nurodė, jog yra trys šalys, kurios gamina minėtą amuniciją. Tačiau jis neatskleidė, apie kokias valstybes kalba.

Tiesa, pažymėjo L. Kasčiūnas, nusprendus trauktis iš Oslo konvencijos, realus pokytis įvyks tik po pusmečio. Visgi, anot jo, kalbėti apie galimus įsigijimus būtų galima jau dabar.

„Tai niekas netrukdo jau dabar važiuoti ir kalbėtis apie tai, ką gali daryti po pusės metų“, – pridūrė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas nutarė pasitraukti iš konvencijos, draudžiančios kasetinius šaudmenis.

Lietuvai denonsavus šią tarptautinę sutartį nelieka ribojimų įsigyti, kaupti, o karo atveju prireikus – ir panaudoti kasetinius šaudmenis.

Lietuva Oslo konvenciją ratifikavo 2010 metais.