PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 3 d. 08:46

L. Kasčiūnas: prie rotacinės oro gynybos modelio kitąmet prisidės ne tik Nyderlandai, bet ir kitos valstybės (papildyta)

Lietuva

„Patriot“ - geidžiamiausia oro gynybos sistema. / JAV kariuomenė

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


321776

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad kitąmet Lietuvoje ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“ dislokuos ne tik šiais metais tą jau darę Nyderlandai, bet ir kitos sąjungininkės.

„Turėsime tikrai gerų žinių. Dar jų negaliu skelbti, bet aš jau žinau, kokios šalys ir kas atvažiuoja pas mus kitais metais. Tai bus ne tik Nyderlandai – tą jau galiu pasakyti, jeigu kalbame apie tai, kas planuoja čia atvežti savo „Patriot“ gynybos sistemas ir integruoti į mūsų gynybos sistemą rotaciniam modeliui“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė L. Kasčiūnas.

„Turime sulaukti oficialių patvirtinimų, bet jau kariniame lygmenyje aiškus yra grafikas ir atsiranda šalys, kurios tai įgyvendins“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovas teigė negalintis atskleisti, kokios konkrečios šalys prisidės prie rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo. Visgi, jis užsiminė, jog kalba eina apie europines NATO nares.

„Pažadu, šį rudenį bus aiškesnis ir pateiktas oficialus grafikas, kurį aš daugiau mažiau žinau, bet tiesiog negaliu jo sakyti. Bet čia daugiau kalbame apie europines NATO šalis“, – patikino jis.

„Tikrai bus turtingesni kiti metai rotacinio modelio oro gynybos sistemų dislokavimo prasme Lietuvoje“, – pridūrė ministras.

L. Kasčiūnas taip pat pažymėjo, kad Lietuva deda pastangas ir stiprina oro gynybos pajėgumus ne tik su sąjungininkų pagalba, bet ir savarankiškai. Pasak ministro, artimiausiu metu šiuo klausimu bus „konkrečių žinių“.

„Rytoj turėsime labai konkrečių žinių. Galiu tik anonsuot, kad Lietuvos oro gynyba stiprėja“, – užuominom prakalbo jis.

ELTA primena, kad vasarą Lietuvoje buvo dislokuota Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“, skirta liepos 7-19 dienomis vyksiančioms pratyboms „Baltic Connection 24“.

„Patriot“ dislokavimas dvišalėms pratyboms Lietuvoje tapo pirmuoju žingsniu įgyvendinant praėjusiais metais Vilniaus viršūnių susitikime NATO priimtą sprendimą dėl rotacinio oro gynybos modelio, skirto stiprinti Aljanso integruotą oro ir priešraketinę gynybą.