PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 21 d. 12:24

L. Kasčiūnas: kitais metais gynybos biudžetas gali išaugti iki 3,5 proc. BVP

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas / KAM

Goda Vileikytė, Paulius PerminasŠaltinis: BNS.LT


324982

Papildomai pasiskolinus, kitais metais gynybos biudžetui skirta lėšų dalis galėtų išaugti iki 3,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Šiuo metu kitų metų valstybės biudžeto projekte numatytas apie 2,5 mlrd. eurų arba 3,03 proc. BVP finansavimas.

„Dabar mes formuojam labai aiškiai, kad šitie 3,03 arba 2,5 milijardo kitiems metams yra bazė, (...) didės pinigų surinkimas į biudžetą, galėsim pasiskolinti 300, 400, o gal ir 500 milijonų, kas reikštų, kad šiais metais gynybos biudžetas galėtų išaugti ir iki 3,5, kaip ir šiais metais (augo – BNS)", – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Jis taip pat teigė, kad „pasiskolinimas (gynybai – BNS) yra beveik faktas“.

„Tai, ką mes matom, dabar suplanuota yra tik bazė, (biudžeto lėšų – BNS) surinkimui gerėjant, o trejų metų patirtis rodo, kad visą laiką buvo surenkama daugiau, pasiskolinimas yra beveik faktas ir mes su premjere (Ingrida Šimonyte – BNS) esame sutarę, kad gynyba yra prioritetas. Taigi galima sakyti, kad didėjimas bus reikšmingas“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Pirmadienį pristatytos iniciatyvos „4 procentai“ užsakymu atlikta apklausa rodo, jog pusė šalies gyventojų sutinka, kad Lietuva gynybai skirtų 4 proc. BVP.

Pristatymo metu „4 procentų“ atstovai kritikavo valdžią dėl neambicingo bazinio lėšų, skirtų gynybai, didėjimo.

Jie taip pat atsikalbinėjimu vadino premjerės Ingridos Šimonytės interviu BNS išsakytą teiginį, kad Lietuva galėtų skolintis daugiau lėšų krašto apsaugos poreikiams, bet ambicijas gynybos srityje stabdo įmonių galimybės tiekti ginkluotę.

L. Kasčiūnas teigė, kad jo ir „4 procentų“ iniciatyvos tikslas yra tas pats.

„Mano požiūriu, šita iniciatyva „4 procentų“, kuri prasidėjo dar pavasarį, ji padėjo derybose perlipti tris procentus, ką mes istoriškai padarėme šiais metais“, – sakė ministras.

Šiemet Lietuva kartu su metu eigoje pasiskolintomis lėšomis gynybai skyrė apie 3,2 proc. BVP.