PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 28 d. 12:48

L. Kasčiūnas: į karo komendantūras jau užsiregistravo per 5,4 tūkst. gyventojų, kitais metais registraciją ketinama atnaujinti

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


315802

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia, kad į karo komendantūras jau užsiregistravo per 5,4 tūkst. gyventojų. Pasak jo, rugpjūčio pabaigoje pasibaigsiančią registraciją kitais metais ketinama atnaujinti.

„Manau, kad bus maždaug 5,5 tūkst. užsiregistravusių. Rugsėjį sužiūrėsime, ar visi tie, kurie prisiregistravo neturėtų eiti pagal gynybos planus į kitas funkcijas. Jeigu tu esi aktyvus rezervo karys, prisiregistravęs komendantūroje, tai, matyt, vis tiek tu lieki aktyviame rezerve ir tavo tikslas yra ruoštis padėti kariuomenei, jeigu reikės“, – Eltai sakė L. Kasčiūnas.

„Tai išsikristalizuosime ir rugsėjo antroje pusėje pristatysime komendantinio rengimo planą, tvarkaraštį jau pusmečiui į priekį, kai jau bus pirmieji komendantūrose prisiregistravę žmonės kviečiami į apmokymus“, – teigė ministras.

Pasak L. Kasčiūno, pirmieji į komendantūras užsiregistravusių asmenų mokymai prasidės spalio mėnesį.

„Pirmi 70 žmonių bus pakviesti į kokį nors poligoną kelioms dienoms. Šie asmenys bus rengiami komendantinėmis funkcijomis: tai ir kova su diversinėmis grupėmis, ir blokpostai, ir infrastruktūros apsauga, truptis teorijos, praktinių veiksmų“, – paaiškino L. Kasčiūnas.

„Nepamirškime, kad reikės ir sveikatos patikrinimą praeiti – bus taikoma supaprastinta tvarka, reikės atitikti Šaulių sąjungos kriterijų, nes tai neprilygsta profesionalios tarnybos krūviui ir tada jau viską dėliosime etapiškai“, – pridūrė jis.

Ateinančiais metais registraciją ketinama atnaujinti

Nors gyventojų registracija baigiasi rugpjūčio 31 d., L. Kasčiūnas tikina, kad galimybę prisijungti prie komendantūrų ketinama atnaujinti ir ateinančiais metais.

„Pasižiūrėsime, kaip mums pavyks absorbuoti šį prisiregistravusių skaičių, bet aš, manau, kad kitais metais bus galima skelbti registraciją. Tai bus galima kartoti, kol bus norinčių ir kol bus poreikis tam užnugario sistemos sukūrimui“, – sakė ministras.

„Nes svarbu suprasti – kuo tu daugiau visuomenėje bus piliečių, kurie praėjo vienokio ar kitokio lygio intensyvumo karinį rengimą, tuo daugės ne tik žinančių savo vietą gynybos planuose, bet ir atsiras daugiau norinčių ginti savo valstybę. Nes karinio rengimo ir valios ginti savo valstybę ryšys yra labai pozityvus ir jį reikia stiprinti“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad Krašto apsaugos ministerija (KAM) yra nurodžiusi, jog užsiregistravę asmenys į pratybas karo komendantūrų karinių vienetų sudėtyje bus kviečiami nuo 3 iki 10 dienų per metus. Pratybų metu ketinama užtikrinti aprūpinimą ginkluote ir ekipuote.

Karo atveju piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinių įgūdžių, padės ginti savo miestelį ar rajoną, saugos gyvenamojoje aplinkoje esančius svarbius objektus, kontrolės postus, užtikrins komendanto valandos laikymosi taisykles, dalyvaus turto rekvizicijos procese, stebės aplinką, kovos su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis ar atliks kitas Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis.

Taikos metu komendantiniai vienetai bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais ir pilietiškais asmenimis. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP).

Planuojama, kad karinis rengimas karo komendantūrų kariniuose vienetuose bus pradėtas spalio mėnesį.